Miten johtajuutta tulee kehittää? Mitä taitoja johtajilta vaaditaan tulevaisuudessa?

Nämä kysymykset saivat 13 vuotta kosmetiikkayhtiö Lumenella esihenkilötehtävissä toimineen Tiina Mehto-Vaittisen pysähtymään.

– Johtajien tulee tukea työntekijöidensä kokonaisvaltaista hyvinvointia, jaksamista, työn imua ja intoa erityisesti positiivisen vuorovaikutuksen ja vahvuusajattelun näkökulmasta. Tämän osaamisen kehittämiseen vastasi positiivinen psykologia, johon törmäsin usean eri lähteen kautta työelämätutkimuksiin perehtyessäni.

Henkilöstöjohtamisen opintoja seurasi Joyllan positiivisen psykologian verkkokoulutus syksyllä 2018. Mehto-Vaittinen jäi opintovapaalle ja keskittyi itsensä kehittämiseen.

– Käytännössä opinnot olivat työni maanantaista perjantaihin. Kahlasin läpi valtaisan määrän lähdekirjallisuutta ja tutkimuksia, joita ilokseni oli koulutusmateriaalissa tarjolla runsaasti. Uppouduin isoihin teemoihin ja halusin ottaa opinnoista kaiken irti. Tein varmasti enemmän kuin olisi tarvinnut, hän naurahtaa.

VERTAISET ASIANTUNTIJOINA

Joyllan tarjoama verkko-opiskelu ja itsenäinen työskentely sopi Mehto-Vaittiselle hyvin. Erityisen kiitoksen koulutuksessa saavat asiantuntijat Paulina Piippo ja Netta Lehtonen.

– Kouluttajat olivat asiantuntevia ja heidän omat kokemuksensa ja konkreettiset esimerkit tukivat teorian ymmärtämistä. Lisäksi koulutusryhmässämme oli valtavasti voimaa! Upea joukko eri alojen ja taustojen omaavia ihmisiä, jotka toivat uusia näkökulmia ja tietoa koulutuksen teemoihin.

Mehto-Vaittinen näki kasvotustenkin opintoryhmästään nimettyjä koulutuskavereitaan. Tapaamiset olivat innostavia ja voimauttavia positiivisen psykologian teemojen äärellä. Opintojen koulutuskaveri-idea toteutui kolmen hengen porukalla toivotusti:

– Sparrasimme toisiamme opintojen aikana ja olemme nähneet opintojen jälkeenkin. Työskentelemme eri aloilla ja tehtävissä, ja keskustelumme on todella antoisaa.

KUKOISTUKSEN KEHYS™ KÄYTÖSSÄ PÄIVITTÄIN

Tiina Mehto-Vaittinen sai opinnoista lisää työkaluja ja apua johtamiseen ja esihenkilötyöhön.

– Miten voin tunnistaa ja hyödyntää vahvuuksiani sekä tukea työlläni ja teoillani alaisiani menestymään? Entä kuinka saan alaisiltani esiin heidän parhaan potentiaalinsa, vahvuudet sekä tukea heitä palautumisessa ja onnistumisessa? Auttamalla ja tukemalla muita koen oman työni merkityksellisenä. Tein opinnoista isoja oivalluksia, opin paljon itsestäni ja sain runsaasti avaimia käytäntöön.

Hän kuvaa kukoistuksen kehyksen, Martin Seligmanin PERMA-mallin ohjaavan päivittäistä työtä tiimin esihenkilönä. Hän on muun muassa tiiminsä kanssa pohtinut omia sekä toistensa vahvuuksia ja miettinyt, miten he voisivat hyödyntää niitä parhaiten työssä ja vapaa-ajalla.

– En johtajana keskity tiimiläisten heikkouksiin vaan vahvuuksiin. Siten parannamme kokonaisvaltaista hyvinvointia ja motivaatiota sekä sitä myöten myös tulosta.

ANTOISA MATKA ITSETUTKISKELUUN

Tärkeimmät positiivisen psykologian teemat Mehto-Vaittiselle ovat arvot, ihmissuhteiden merkitys, työn imu, tahdonvoima, motivaatio, resilienssi, itsemyötätunto ja vahvuusajattelu.

– Opintojen myötä olen alkanut esimerkiksi tietoisesti huomata hyvän, harjoittaa kiitollisuutta sekä olla itsemyötätuntoinen ja armollinen itseäni kohtaan. Lisäksi sain koulutuksesta eväitä läheisiin ihmissuhteisiin ja vanhemmuuteen.

Joyllan positiivisen psykologian opintoja Mehto-Vaittinen suosittelee kaikille johtajille ja esihenkilöille, erityisesti sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan ammattilaisille. Hänen mukaansa työnantajien kannattaisi satsata alaistensa koulutuksen kustannuksiin, sillä saadusta opista on paljon hyötyä koko työyhteisölle.

– Nyt kun korona kurittaa, on tärkeää tukea hyvinvointia ja huolehtia omasta hyvinvoinnistaan erityisen paljon. Ihmiset ja yhteisöt saisivat paljon positiivisesta psykologiasta. Esimerkiksi vahvuusajattelun tärkeyttä ei voi liikaa korostaa itsetuntemukselle jo varhaiskasvatuksesta lähtien. Minulle matka itsetutkiskeluun oli todella opettavainen ja antoisa. Todennäköisesti matkani myös positiivisen psykologian opeissa jatkuu Joyllan lisäkoulutuksella.

Tiina-Mehto-Vaittinen-positiivinen-psykologia-Lumene-Joylla-johtajuus.jpg

Tiina Mehto-Vaittinen

Valmistui Positive Psychology Practitioneriksi kesällä 2019.

Muu koulutus (mm.): Kaupan esimiehen erikoisammattitutkinto, estenomi (AMK), kosmetologi.

Työtehtävä: Instore Sales Manager, Lumene Oy. Esihenkilö neljän tiimin tiimiesihenkilöille, tiimeissä yhteensä noin 40 työntekijää. Vastaa henkilöstön lisäksi myynnistä ja palvelun laadusta.

Perhe: Aviomies ja 6-vuotias lapsi.

Harrastukset: Jooga, lukeminen, musiikin kuuntelu, kaupunkikulttuuri ja luonnossa retkeily

Ydinvahvuudet: Kauneuden ja erinomaisuuden arvostus, uteliaisuus, reiluus, sosiaalinen älykkyys, ystävällisyys

Teksti: Sarianna Turula
Blogin kansikuva on otettu Joyllan Kukoistuskekkereillä, Tiina kuvassa oikealla.

Lue lisää Positive Psychology Practitioner -koulutuksestamme täältä.

Joyllan uutiskirjeen voit tilata tästä.

Comment