Vahvuudet käyttöön -Roadshow: Helsinki, Tampere, Lahti, Turku

Comment

Vahvuudet käyttöön -Roadshow: Helsinki, Tampere, Lahti, Turku

Tunnetko sinä omat vahvuutesi?

Millaista meillä olisi yhdessä, jos tunnistaisimme, arvostaisimme ja hyödyntäisimme enemmän sekä omia että toistemme vahvuuksia? Mitä saisimme tuolloin aikaan vanhempina, auttajina, pomoina tai työkavereina? Miten vahvuuksien mielekäs käyttö vaikuttaisi meihin – merkityksen tunteeseemme, itsemyötätuntoomme ja kukoistukseemme?

Vain joka kolmas meistä näyttää tutkimuksen mukaan osaavan nimetä omat vahvuutensa, vaikka kaikilla on omansa! Sekin on tutkittu, että vahvuuksiaan käyttävät ihmiset uskovat muita enemmän omiin kykyihinsä ja ovat kolme kertaa tyytyväisempiä elämäänsä. Samoin tutkimukset ovat osoittaneet vahvuuksia käyttävien kokevan muita huomattavasti enemmän työn imua ja uppoutumisen tunnetta. Valitettavasti huomio menee työpaikoilla edelleen kuitenkin pääosin siihen, mikä ei toimi.

Tervetuloa kuulemaan aiheesta 10. - 13. kesäkuuta! Pidämme maksuttomat luennot Helsingissä, Tampereella, Lahdessa ja Turussa. Noin tunnin mittaisten luentojen jälkeen esittelemme halukkaille koulutustarjontaamme. Tilaisuudet ovat siis ilmaisia ja kaikille avoimia! Ne on tarkoitettu kaikille hyvästä elämästä kiinnostuneille.

Joyllan Vahvuudet käyttöön -Roadshow järjestetään seuraavasti:

Maanantaina 10.6. Helsingissä kello 18 - 19.30, Tieteiden talo, Kirkkokatu 6.

Tiistaina 11.6. Tampereella kello 17 - 18.30, pääkirjasto Metso, Lehmus-sali, Pirkankatu 2.

Keskiviikkona 12.6. Lahdessa kello 17 - 18.30, Lahden aikuiskoulutuskeskuksen auditorio, Kirkkokatu 16.

Torstaina 13.6. Turussa kello 18 - 19.30, Turun AMK, luentosali Beta, Joukahaisenkatu 3 - 5.

Järjestämme tilaisuudet yhteistyössä Helsingin seudun, Tampereen ja Päijät-Hämeen kesäyliopistojen kanssa. Luennoille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Toki kannattaa tulla ajoissa, jotta saat varmasti hyvän paikan.

Lähestymme vahvuuksia käytännönläheisesti positiivisen psykologian tieteen näkökulmasta. Kukoistus muodostuu tällöin kuudesta osa-alueesta, jotka ovat myönteisyys, uppoutuminen, ihmissuhteet, merkitys, aikaansaaminen ja elinvoimaisuus. Luennot keskittyvät ennen kaikkea uppoutumiseen sisältyviin luonteenvahvuuksiin. Toki kaikki osa-alueet ovat kytköksissä toisiinsa.

Tilaisuudet vetävät soveltavan positiivisen psykologian maisterit ja asiantuntijat Netta Lehtonen ja Paulina Piippo. He ovat kehittäneet ja tuoneet Suomeen tällä hetkellä laajimman Suomessa tarjolla olevan positiivisen psykologian koulutusohjelman. Lehtosen ja Piipon perustama Joylla tarjoaa koulutusta yhdessä kesäyliopistojen kanssa. Lisätietoja saat osoitteesta www.joylla.com

Comment

Yhteisellä matkalla – Jenkeistä kukoistukseen

Comment

Yhteisellä matkalla – Jenkeistä kukoistukseen

Ilolla ihmetellen, Sarianna -vlogin seitsemännessä jaksossa Sarianna saa seurakseen samaa verkkokoulutusta suorittavan hyvinvointibloggaajan Petra Wettenrannan (ent. Korpi). Koulutuskaverukset summaavat opintojen puolivälin oppisaldoa videopuhelun avulla New Yorkista ja Dallasista. He pohtivat myös katsojan esittämää kysymystä, onko median uutisointi Yhdysvalloissa positiivisempaa kuin Suomessa.

Kysymyksiä positiivisesta psykologiasta tai vaikka elämästä Dallasissa voit lähettää osoitteeseen sarianna (at) joylla.com.

"Ilolla ihmetellen, Sarianna" on vlogisarja kotiäitinä tällä hetkellä työskentelevän toimittajan ja vuorovaikutuskouluttajan, Sarianna Turulan, tutustumismatkasta positiivisen psykologian tieteeseen. Sarianna osallistuu Joyllan Positive Psychology Practitioner -verkkokoulutukseen kevään ja kesän 2019 aikana ja kertoo koulutuksen herättämistä ajatuksista vlogissaan milloin Oulusta, lentokoneesta ja Dallasin auringon alta.

Opintomatkassa opastavat positiivisen psykologian asiantuntijat ja kouluttajat Netta Lehtonen ja Paulina Piippo Joyllalta. He vastaavat Sariannan vlogin kautta katsojien lähettämiin kysymyksiin.

Vlogisarjan aiemmat jaksot voit katsoa alta:

Osa 1: Koulutuksen kynnyksellä

Osa 2: Mitä positiivinen psykologia on?

Osa 3: Teräspappa porskuttaa ja Dallas lähenee

Osa 4: Hello from Texas!

Osa 5: Kiven kovia pehmeitä vahvuuksia

Osa 6: Ensin tuli flow, sitten “krapula”

Comment

Kysy Kiiralta!

Comment

Kysy Kiiralta!

Kiira Korpi tunnetaan ennen kaikkea taitoluistelun viisinkertaisena Suomen mestarina ja kolminkertaisena EM-mitalistina. Monivuotisen huippu-urheilu-uransa jälkeen hän on muun muassa valmentanut, luistellut näytösluisteluissa ja opiskellut.

New Yorkissa asuva Kiira, nyttemmin viralliselta sukunimeltään Korpi-Borges, on tätä nykyä lähes täysipäiväinen opiskelija. Erityisen kiinnostunut hän on positiivisesta psykologiasta – ja psykologiasta ylipäätään.

Viime vuonna Kiira suoritti puolen vuoden mittaiset positiivisen psykologian opinnot The Flourishing Centerissä. Syksyllä hän aloitti opinnot newyorkilaisessa The New School -yliopistossa, jossa hän tekee yleissivistävää Bachelor of Liberal Arts -tutkintoa.

Kiiran tavoitteena on jatkaa opintopolkuaan University of Pennsylvaniaan positiivisen psykologian maisteriohjelmaan, kunhan hän saa ensin suoritettua kandidaatin tutkinnon.

Joyllan Netta Lehtonen puolestaan suoritti soveltavan positiivisen psykologian maisteritutkinnon Lontoossa (University of East London) jo muutama vuosi sitten. Niinpä Kiiralla ja Netalla piisasi roppakaupalla puhuttavaa, kun he tapasivat pari viikkoa sitten New Yorkissa:

Niin että mitä sinä haluaisit kysyä Kiiralta – positiivisesta psykologiasta sekä opinnoista ja elämästä New Yorkissa? Lähetä kysymyksesi vaikka sähköpostitse info (at) joylla.com tai suoraan Netalle netta (at) joylla.com taikka tämän blogin kautta.

Netta jututtaa Kiiraa toukokuun puolivälin paikkeilla, ja juttutuokio tulee tietenkin nähtäville blogiimme. Rohkeasti vaan kysymään! Toki Netallekin passaa kysymyksiä esittää :)

Comment

Ensin tuli flow, sitten ”krapula”

Comment

Ensin tuli flow, sitten ”krapula”

Ilolla ihmetellen, Sarianna -vlogin kuudennessa jaksossa uppoudutaan flown tunteeseen. Voiko flown tunteen saavuttaa muuallakin kuin työtehtävissä? Miten elämän tyytyväisyyttä lisääviä flown kokemuksia voisi saavuttaa useammin? Kysymyksiin vastauksia pohtii positiivisen psykologian koulutusta suorittava Sarianna Turula. Hän kertoo myös omista kokemuksistaan työtehtävien flown jälkeisestä ”krapulasta”.

"Ilolla ihmetellen, Sarianna" on vlogisarja kotiäitinä tällä hetkellä työskentelevän toimittajan ja vuorovaikutuskouluttajan, Sarianna Turulan, tutustumismatkasta positiivisen psykologian tieteeseen. Sarianna osallistuu Joyllan Positive Psychology Practitioner -verkkokoulutukseen kevään ja kesän 2019 aikana ja kertoo koulutuksen herättämistä ajatuksista vlogissaan eli videoblogissaan milloin Oulusta, lentokoneesta ja Dallasin auringon alta.

Opintomatkassa opastavat positiivisen psykologian asiantuntijat ja kouluttajat Netta Lehtonen ja Paulina Piippo Joyllalta. He vastaavat Sariannan vlogin kautta katsojien lähettämiin kysymyksiin. Kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen sarianna (at) joylla.com.

Vlogisarjan aiemmat jaksot voit katsoa alta:

Osa 1: Koulutuksen kynnyksellä

Osa 2: Mitä positiivinen psykologia on?

Osa 3: Teräspappa porskuttaa ja Dallas lähenee

Osa 4: Hello from Texas!

Osa 5: Kiven kovia pehmeitä vahvuuksia

Comment

Kukoistuskekkerit 4.5.2019

Comment

Kukoistuskekkerit 4.5.2019

Joyllan kolmannet Kukoistuskekkerit pidetään Helsingissä lauantaina 4. toukokuuta.

Positiiviset kevätkarkelot on tarkoitettu kaikille Positive Psychology Practitioner -koulutuksen käyneille tai koulutuksessa parhaillaan oleville.

Toukokuisten kekkereiden nettisivun löydät täältä.

Comment

Palaudu ja vahvistu!

2 Comments

Palaudu ja vahvistu!

Nyt puhutaan palautumisesta. Joyllan toisen perustajan, soveltavan positiivisen psykologian maisterin Paulina Piipon vieraana on hyvinvointivalmentaja, tietokirjailija ja yrittäjä Kaisa Jaakkola. Kuusi kirjaa kirjoittanut Kaisa opiskelee parhaillaan Positive Psychology Practitioner -koulutuksessamme.

Kaisan viime syksynä ilmestynyt kirja on nimeltään Palaudu ja vahvistu. Palautuminen ja vahvistuminen ovat vahvasti esillä myös tässä videokeskustelussa. Ja tietenkin positiivinen psykologia.

Positiivinen psykologia keskittyy hyvinvoinnin, vahvuuksien ja kukoistuksen edistämiseen ja tutkimiseen. Positiivisessa psykologiassa hyvinvointi koostuu Kukoistuksen kehyksen kuudesta osa-alueesta. Ne ovat myönteisyys, uppoutuminen, ihmissuhteet, merkitys, aikaansaaminen ja elinvoimaisuus. Paulinan ja Kaisan juttutuokiossa keskitytään ennen muuta elinvoimaisuuteen.

Videolla Kaisa Jaakkola kertoo sekä fysiologisesta että psykologisesta palautumisesta. Millaiset merkit kertovat, että palautuminen ei ole kunnossa? Hän antaa myös hyviksi havaitsemiaan vinkkejä. Muun muassa rajojen asettamisen tärkeys ja oman elämän inventaario nousevat esille. Lisäksi Kaisa kertoo, miten paljon hän on saanut apua psykoterapiasta ja mindfulnessistä.

Pitemmittä puheitta, nautinnollista katselu- ja kuunteluhetkeä Kaisan ja Paulinan seurassa!

P.S. Kirjoitimme Kaisasta laajemman artikkelin viime syksynä. Tarinan voit lukea tästä.

Kaisan ja hänen miehensä Joni Jaakkolan omistaman Optimal Performance -valmennusyrityksen nettisivuihin voi tutustua täällä.

Positive Psychology Practitioner -koulutuksestamme saat lisätietoja tästä.

2 Comments

Kiven kovia pehmeitä vahvuuksia

Comment

Kiven kovia pehmeitä vahvuuksia

Ilolla ihmetellen, Sarianna -vlogin viidennessä jaksossa valotetaan yhtä positiivisen psykologian tarjoamista tärkeimmistä työkaluista, luonteenvahvuuksien tunnistamista. Mitä tapahtuisi, jos työyhteisöissä ja organisaatioissa keskityttäisiin työntekijöiden luonteenvahvuuksien tukemiseen heikkouksien tai epäkohtien kehittämisen sijaan? Tee ilmainen luonteenvahvuustesti netissä ja opi itsestäsi lisää! Katso vlogista Sariannan ajatuksia tuloksistaan ja luonteenvahvuuksien hyödyntämisestä.

"Ilolla ihmetellen, Sarianna" on vlogisarja kotiäitinä tällä hetkellä työskentelevän toimittajan ja vuorovaikutuskouluttajan, Sarianna Turulan, tutustumismatkasta positiivisen psykologian tieteeseen. Sarianna osallistuu Joyllan Positive Psychology Practitioner -verkkokoulutukseen kevään ja kesän 2019 aikana ja kertoo koulutuksen herättämistä ajatuksista vlogissaan eli videoblogissaan milloin Oulusta, lentokoneesta ja Dallasin auringon alta.

Opintomatkassa opastavat positiivisen psykologian asiantuntijat ja kouluttajat Netta Lehtonen ja Paulina Piippo Joyllalta. He vastaavat Sariannan vlogin kautta katsojien lähettämiin kysymyksiin. Kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen sarianna (at) joylla.com.

Vlogisarjan aiemmat jaksot voit katsoa alta:

Osa 1: Koulutuksen kynnyksellä

Osa 2: Mitä positiivinen psykologia on?

Osa 3: Teräspappa porskuttaa ja Dallas lähenee

Osa 4: Hello from Texas!Comment

Hello from Texas!

Comment

Hello from Texas!

Ilolla ihmetellen, Sarianna -vlogin neljännessä jaksossa matkataan maailman toiselle puolelle. 17 tunnin lentomatkalla Sarianna mietiskelee sitä, mitä Dallasiin muutto vaatii ja millainen mielen mylläkkä pään sisässä on käyty. Miltä elämä Amerikassa vaikuttaa ja mitä positiivisen psykologian opinnot ovat saaneet jo nyt arjessa aikaan? Entä mitä kiitollisuuden harjoittaminen tarkoittaa ja miksi sitä kannattaisi tehdä? Kysymyksiä positiivisesta psykologiasta tai vaikka elämästä Dallasissa voit lähettää osoitteeseen sarianna (at) joylla.com

"Ilolla ihmetellen, Sarianna" on vlogisarja kotiäitinä tällä hetkellä työskentelevän toimittajan ja vuorovaikutuskouluttajan, Sarianna Turulan, tutustumismatkasta positiivisen psykologian tieteeseen. Sarianna osallistuu Joyllan Positive Psychology Practitioner -verkkokoulutukseen kevään ja kesän 2019 aikana ja kertoo koulutuksen herättämistä ajatuksista vlogissaan eli videoblogissaan milloin Oulusta, lentokoneesta ja Dallasin auringon alta.

Opintomatkassa opastavat positiivisen psykologian asiantuntijat ja kouluttajat Netta Lehtonen ja Paulina Piippo Joyllalta. He vastaavat Sariannan vlogin kautta katsojien lähettämiin kysymyksiin. Kysymyksiä voit lähettää elokuun loppuun saakka osoitteeseen sarianna (at) joylla.com.

Vlogisarjan aiemmat jaksot voit katsoa alta:

Osa 1: Koulutuksen kynnyksellä

Osa 2: Mitä positiivinen psykologia on?

Osa 3: Teräspappa porskuttaa ja Dallas lähenee


Comment

Voiko stressiä hallita?

Comment

Voiko stressiä hallita?

Voit myös kuunnella tämän tekstin tästä!

Vieraskynä / Kirsi-Marja Kauppala


Stressi paljastaa kehon ja mielen erottamattoman yhteyden. Mutta kun keho alkaa pettää ja mieli vaatii jaksamaan, kumpaa lopulta kuuntelet?

Kuinka hyvin pystyt sietämään stressiä? Kun tämä kysymys esitettiin minulle eräässä työpaikkahaastattelussa, jäin sanattomaksi. Tiesin kyllä, mikä vastaus olisi ollut toivottu, mutta en silti pystynyt sitä antamaan. Koko kysymys vaikutti käsittämättömältä. Haastattelija olisi yhtä hyvin voinut tiedustella: Kuinka hyvin pystyt pitämään kättäsi kuumalla liedellä? Kummassakin kysymyksessä oli mielestäni yhtä vähän järkeä.

Näin jälkeenpäin on helppo nähdä, että kysymys vain heijastaa yhteiskuntamme arvomaailmaa, jossa mieli on valtias ja keho alamainen. Keskitymme mieluummin ajatuksiimme kuin kehon tuntemuksiin. Kun pää käy ylikierroksilla ja keho alkaa reagoida stressiin erilaisilla oireilla, kuvittelemme, että vahva mieli pystyy kyllä sietämään ja voittamaan kehon reaktiot. Mitä paremmin kestät, sitä parempi työntekijä olet.

Vaikka uskomme tulleemme valovuosien päähän kivikautisista sukulaisistamme (juuri ahkeran aivotyömme ansiosta), yksi asia ei ole silti muuttunut: taistelussa stressiä vastaan keho sanoo viimeisen sanan.

Voit toki täyttää esimiehesi odotukset sietämällä stressiä kuukausia, ehkä vuosiakin.

Asenne ratkaisee stressissäkin, vakuuttaa myös psykologi Kelly McGonigal TED-puheessaan. Jos kehon stressireaktioita pitää ennemminkin ystävinä kuin vihollisina, myös verisuonet pysyvät avoimina paineesta huolimatta.

Mielen voimalla voi varmasti helpottaakin lyhytaikaista stressiä, mutta jos paine jatkuu pitkään, keho viheltää lopulta pelin poikki.

Sillä kehomme ja stressin anatomia eivät ole muuttuneet vuosien saatossa.

Stressi on yhä tila, jossa ulkoiset vaatimukset ja omat sisäiset voimavarat ovat epätasapainossa. Se on psyykkinen ilmiö, jolla on fyysiset seuraukset. Eikä näiden seurausten lista ole iloista luettavaa.

Pitkään jatkuneen stressin tiedetään muun muassa ylläpitävän kehon tulehdustilaa, heikentävän vastustuskykyä, altistavan suolisto- ja sydänsairauksille, tuhoavan aivosoluja ja vahingoittavan DNA:ta ja siten lyhentävän elinikää. Nykyisin stressin uskotaankin vaikuttavan jollakin tasolla lähes jokaisen sairauden taustalla.

Kun siis seuraavan kerran mietit, jätätkö joogatunnin väliin ja jäätkö ylitöihin orastavasta päänsärystä huolimatta, mieti tätä: Kuinka hyvin pystyt sietämään valintasi seurauksia? Onko mielen erävoitto kehosi kustannuksella todella sen arvoista?

Kirjoittaja Kirsi-Marja Kauppala on freelance-toimittaja, joka opiskelee positiivista psykologiaa Joyllan  Positive Psychology Practitioner   -verkkokoulutuksessa. Lisää Kirsi-Marjan hyvinvointijuttuja voit lukea täältä:  www.coretunne.com

Kirjoittaja Kirsi-Marja Kauppala on freelance-toimittaja, joka opiskelee positiivista psykologiaa Joyllan Positive Psychology Practitioner -verkkokoulutuksessa.
Lisää Kirsi-Marjan hyvinvointijuttuja voit lukea täältä: www.coretunne.com

Comment

Siiri ja Pinja saivat vapaapaikan

Comment

Siiri ja Pinja saivat vapaapaikan

Vapaapaikat huhtikuun alussa alkavaan, puoli vuotta kestävään Positive Psychology Practitioner -verkkokoulutukseen on nyt jaettu. Päätimme lahjoittaa lupaamamme yhden paikan sijasta kaksi vapaapaikkaa. Onneksi olkoon, Siiri Mikkola ja Pinja Kuusi!

Saimme jälleen ennätysmäärän loistavia hakemuksia. Niitä tuli reilusti yli 200! Suuret kiitokset kaikille hakijoille. Kuten aiemmillakin kerroilla, myös nyt jokaisen videon lähettäjä olisi ansainnut tulla valituksi. Hakemusten joukossa oli suuri määrä todella koskettavia ja vaikuttavia videoita. Vielä kerran: kiitos ihan jokaiselle!

Tällä kertaa päätimme lahjoittaa ”PPP-koulutuksen” nuorelle, tämän kevään abiturientille ja vaikeiden kipupotilaiden kanssa työskentelevälle fysioterapeutille.

SIIRI HALUAA JAKAA HYVÄÄ

18-vuotias Siiri Mikkola on tämän kevään abiturientti Sastamalasta. Hänelle tärkeimpiä asioita elämässä ovat luonto ja hyvinvointi.

”Nyt, ylioppilaskirjoitusten lomassa, mietin kovasti, mitä haluaisin elämässä tehdä. Tämä Joyllan koulutus antaisi minulle mahdollisuuden oppia asioista, jotka kiinnostavat minua todella paljon”, Siiri kertoi jossain päin Lappia, kaukana Sastamalasta, kuvaamallaan videolla.

”Psykologia on ollut koko lukioajan minulle kaikkein merkityksellisin ja mielenkiintoisin aine. Minua kiinnostavat valtavasti kaikki psyykkiset mekanismit ja varsinkin hyvinvoinnin edistäminen. Tämä koulutus antaisi minulle mahdollisuuden kokea ja jakaa hyvää ja lisäksi uppoutua.”

”Hyvän jakaminen tarkoittaa tällä hetkellä elämässäni sitä, että saisin jakaa näitä oppeja arjessa läheisilleni ja ehkä opiskeluporukoissa.”

Mutta mikä onkaan Siirin suurin unelma? Sekin liittyy hyvinvointiin ja pohjoisiin oloihin.

”Unelmani on perustaa hyvinvointiyritys tänne pohjoiseen. Mikä olisikaan parempi paikka jakaa positiivisen psykologian oppeja kuin tällaisen upean luonnon keskellä”, Siiri kertoi ihastuttavalla videollaan kinosten keskellä.

”Maailmassa on ihan tarpeeksi pahaa. Hyvää ei voi koskaan korostaa liikaa. Haluan olla jakamassa sitä hyvää”, Siiri Mikkola kertoo.

”Maailmassa on ihan tarpeeksi pahaa. Hyvää ei voi koskaan korostaa liikaa. Haluan olla jakamassa sitä hyvää”, Siiri Mikkola kertoo.

PINJA TAHTOO OPPIA LISÄÄ

Toisen vapaapaikan sai vaikuttavalla videohakemuksellaan tamperelainen fysioterapeutti Pinja Kuusi.

”Fysioterapeuttina teen töitä ennen kaikkea vaikeiden kipupotilaiden ja vanhusten kanssa ja kehitän jatkuvasti sitä toimintaa. Olen myös sijaisvanhempi 9-vuotiaalle siskoni tytölle”, Pinja kertoo.

”Käytän jo nyt niin töissäni kuin muussa elämässäni positiivisen psykologian oppeja. Lisäksi olen opiskellut muun muassa NLP:tä. Positiivinen psykologia kiinnostaa minua tosi paljon ja haluan ehdottomasti oppia sitä lisää.”

Ja niin siinä sitten kävi, että Pinja saa opiskella positiivista psykologiaa puolen vuoden ajan vapaaoppilaana!

”Positiivinen psykologia on minulle jo tuttua ja haluan ehdottomasti oppia sitä lisää ”, Pinja Kuusi sanoo.

”Positiivinen psykologia on minulle jo tuttua ja haluan ehdottomasti oppia sitä lisää ”, Pinja Kuusi sanoo.

VERKKOKOULUTUS ALKAA 1. HUHTIKUUTA

Seuraava, kevään viimeinen Positive Psychology Practitioner -verkkokoulutus alkaa pian, 1. huhtikuuta. Olet sydämellisesti tervetullut mukaan Siirin ja Pinjan sekä monien muiden motivoituneiden opiskelijoiden huippuporukkaan! Vielä ehdit ilmoittautua!

Saamamme palaute aiemmista, 20 opintopisteen PPP-koulutuksista on ollut erinomaista. Lisätietoja koulutuksesta – ja palautteista – saat täältä.Comment

Vahvuudet käyttöön -ilmaisluento Helsingissä

Comment

Vahvuudet käyttöön -ilmaisluento Helsingissä

Järjestimme helmikuussa Tampereella ilmaisluennon vahvuuksista. Pääkirjasto Metson Kuusi-sali tuli täpötäyteen innostunutta väkeä. Siitäkös innostuimme…

Nyt on Helsingin vuoro. Joten tule moikkaamaan meitä tiistaina 19. maaliskuuta!

Millaista meillä olisi yhdessä, jos tunnistaisimme, arvostaisimme ja hyödyntäisimme enemmän sekä omia että toistemme vahvuuksia? Mitä saisimme tuolloin aikaan vanhempina, auttajina, pomoina tai työkavereina? Miten vahvuuksien mielekäs käyttö vaikuttaisi meihin – merkityksen tunteeseemme, itsemyötätuntoomme ja kukoistukseemme?

Vain joka kolmas meistä näyttää tutkimuksen mukaan osaavan nimetä omat vahvuutensa, vaikka kaikilla on omansa! Sekin on tutkittu, että vahvuuksiaan käyttävät ihmiset uskovat muita enemmän omiin kykyihinsä ja ovat kolme kertaa tyytyväisempiä elämäänsä. Samoin tutkimukset ovat osoittaneet vahvuuksia käyttävien kokevan muita huomattavasti enemmän työn imua ja uppoutumisen tunnetta. Valitettavasti huomio menee työpaikoilla ja muussakin elämässä edelleen pääosin siihen, mikä ei toimi.

Tervetuloa kuulemaan aiheesta tiistaina 19.3. kello 18 - 19. Luennon jälkeen esittelemme halukkaille koulutustarjontaamme. Tilaisuus järjestetään Haaga-Helian Pasilan toimipisteessä (auditorio 1. kerros), Ratapihantie 13 (aivan Pasilan juna-aseman ja Helsingin Messukeskuksen vieressä).

Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin! Se on tarkoitettu kaikille hyvästä elämästä kiinnostuneille. Tilaisuuden järjestävät Joylla ja Helsingin seudun kesäyliopisto.

Lähestymme vahvuuksia käytännönläheisesti positiivisen psykologian tieteen näkökulmasta. Kukoistus muodostuu tällöin kuudesta osa-alueesta, jotka ovat myönteisyys, uppoutuminen, ihmissuhteet, merkitys, aikaansaaminen ja elinvoimaisuus. Luento keskittyy ennen kaikkea uppoutumiseen sisältyviin luonteenvahvuuksiin. Toki kaikki osa-alueet ovat kytköksissä toisiinsa.

Tilaisuuden vetävät soveltavan positiivisen psykologian maisterit ja asiantuntijat Netta Lehtonen ja Paulina Piippo. He ovat kehittäneet ja tuoneet Suomeen tällä hetkellä laajimman Suomessa tarjolla olevan positiivisen psykologian koulutusohjelman. Lehtosen ja Piipon perustama yritys Joylla tarjoaa koulutusta yhdessä kesäyliopistojen kanssa. Lisätietoja osoitteesta www.joylla.com

Lisätiedot myös:

Netta Lehtonen, netta (at) joylla.com

Paulina Piippo, paulina (at) joylla.com

Comment

Haluatko olla itsesi puolella vai itseäsi vastaan?

Comment

Haluatko olla itsesi puolella vai itseäsi vastaan?

Voit myös kuunnella tämän tekstin tästä!

Itsemyötätunto on ollut mediassa paljon esillä viime vuosina. Se on aivan yhtä tärkeää kuin toisiin ihmisiin kohdistettu myötätunto. Mutta mitä itsemyötätunto tarkoittaa? Tutustutaan ensin Marin tarinaan ja hänen kokemuksiinsa itsemyötätunnosta.

ÄIDIN MENETYS HERÄTTI ITSEMYÖTÄTUNNON

Oululaiselle Mari Rytilahdelle itsemyötätunto tarkoittaa itsen hyväksymistä kokonaisuutena. Se kattaa kaikki ajatukset ja tunteet sekä kehon ja ulkonäön. Vaikka Mari on kokenut olleensa aina itsemyötätuntoinen, välillä se on ollut vähissä. Äidin kuolema viime syksynä syvensi itsemyötätuntoa entisestään.

”Turha on karissut pois. Aiemmat stressin aiheet eivät enää hetkauta. Tunnen oloni kevyemmäksi ja levollisemmaksi. En tietenkään ole joka hetki iloinen, mutta ei itsemyötätunto sitä tarkoita. Tietynlainen ahdistus ja vaativuus ovat poistuneet itsestä.”

Muutoksen myötä Mari on uskaltanut ottaa riskejä työelämässä ja lähteä uusille urille. Hän tuntee olevansa nyt rohkeampi ja tavoittelevansa unelmiaan, eikä pelkää enää niinkään mahdollisia sudenkuoppia.

”Epäonnistuminen ei minua haittaa, koska aina voi aloittaa alusta ja kokeilla uudestaan.”

KAIKKI MENEE HYVIN

Mari oppi äidiltään itsensä hyväksymistä. Mari on siitä onnekas, että hän kasvoi kodissa, jossa sai näyttää tunteet ja olot. Ehkä siksi itsemyötätunto on hänelle helpompaa. Koulukiusaamistakin hän on kokenut, mutta toipunut siitä. Silloinkin Mari harjoitteli itsemyötätuntoa. Hänelle laulut ja voimalauseet ovat antaneet lohtua vaikeina hetkinä.

Viimeisinä päivinään äiti sanoi Marille: ”Mari, ei oo hätää. Kaikki tulee menemään hyvin.” Tuo lause on jäänyt Marin mieleen lohduttavana. Elämä kantaa. Se sai hänet tajuamaan, että itsestä on pidettävä huolta, kuten äitikin pitää huolta lapsestaan.

Miten Mari neuvoisi kehittämään itsemyötätuntoa?

”Salli itsellesi kaikki tunteet ja ajatukset. Älä välttele negatiivisia tuntemuksia. Kärsimys ja paha olo kuuluvat elämään. Voi ajatella, että mulla on paha olla, hyväksyn tämän, olen riittävän hyvä. Ei kannata vaatia itseltään liikoja. Hemmottele itseäsi ja anna itsesi vaan olla. Sano ääneen, että kaikki menee hyvin.”

ITSEMYÖTÄTUNNON KOLME KOMPONENTTIA

Kysytään Joyllan toiselta perustajalta, soveltavan positiivisen psykologian maisterilta, Netta Lehtoselta, mitä on itsemyötätunto.

”Itsemyötätunto ei juuri eroa myötätunnosta. Se on itseen kohdistettua ystävällisyyttä, vähän kuin kohtelisi itseään kuin hyvää ystäväänsä.”

Netta kertoo, että Texasin yliopiston professorin Kristin Neffin mukaan itsemyötätunnossa on kolme komponenttia: ystävällisyys itseä kohtaan, jaettu ihmisyys ja tietoinen läsnäolo.

Itsemyötätuntoinen käyttää näitä kaikkia osa-alueita. Hän on lempeä itselleen, ei kritisoi vastoinkäymisten yhteydessä, vaan osaa olla armollinen. Jaettu ihmisyys on inhimillisyyttä. Se on ymmärrystä siitä, että olemme vain ihmisiä kaikkine piirteinemme. Lisäksi se on tietoisuutta siitä, ettei ole yksin kärsimyksineen, vaan on myös muita, jotka ovat kohdanneet saman asian. Itsemyötätuntoinen osaa olla läsnä kivulleen ja on tietoinen kaikista tuntemuksistaan. Kohtaamisen ja hyväksymisen kautta on myös mahdollista päästää irti ahdistuksesta.

Kukaan ei voi olla jatkuvasti itsemyötätuntoinen. Eikä tarvitsekaan. Sekin on itsemyötätuntoa, että hyväksyy tämän. Ajatuksia ja tunteita ei voi hallita. Jos ei pysty olemaan itsemyötätuntoinen, on itselle ystävällinen teko, ettei moiti siitä itseään.

Myötätunto on yhtä tärkeää itseä kuin lähimmäistäkin kohtaan.

Myötätunto on yhtä tärkeää itseä kuin lähimmäistäkin kohtaan.

ITSEMYÖTÄTUNTOA VOI KEHITTÄÄ

Netta Lehtonen toteaa, että hyvä uutinen on se, että itsemyötätuntoa voi kuka tahansa kehittää. Ensin kannattaa kiinnittää huomiota sisäiseen ääneensä. Kuinka puhun itselleni vastoinkäymisten ja epäonnistumisten tullen, olenko ankara ja moittiva? Tiedostamisen ja kyseenalaistamisen kautta voi pikku hiljaa lähteä valitsemaan itsemyötätunnon itsekritiikin sijaan.

Vaikeuksissa voi harjoittaa tietoista läsnäoloa ja tehdä hengitysharjoituksia. Itseään voi koskettaa esimerkiksi halaamalla, silittämällä käsivarresta, ottamalla kädestä tai asettamalla käden olkapäälle. Tämä vapauttaa oksitosiinihormonia, joka tekee olon hyväksi ja tyynnyttää. Lisäksi voi harjoitella ajatusta, että on osa suurta kokonaisuutta maapallolla monen miljardin ihmisen kanssa.

Työterveyspsykologi ja johtajuuscoach Ronnie Grandellin sanoin itsemyötätunto on kuin lihas ja yksi mielentila muiden joukossa. Sitä ruokkimalla se kasvaa.

Joyllan Netta Lehtosen mukaan itsemyötätunto ei ole helppo tie, mutta sitäkin palkitsevampi. Tutkimusten mukaan se on paljon parempi kuin jatkuva itsensä piiskaaminen. Armollisuus ja itsensä tsemppaaminen auttavat paremmin saavuttamaan tavoitteet ja menemään eteenpäin. Itsekritiikki voi saada lamaantumaan ja olemaan tekemättä mitään.

”Se on hyvä ja merkityksellinen työkalu itsen kehittämiseen ja hyvään elämään. Itsemyötätunto on ollut ja on edelleen minulle aivan supertärkeää. En olisi tässä ilman sitä. Se on ollut yksi tärkeimmistä ellei jopa tärkein tällä yrittäjyyden polulla”, Netta sanoo.

Tammikuisessa Ylen haastattelussa Netta kertoi, kuinka itsemyötätunto on hänelle merkittävin positiivisen psykologian väline. Tästä linkistä pääset lukemaan haastattelusta sekä kuuntelemaan sen.

Teksti: Anne Haikola / Joyllan tiimi
Psykologi ja Positive Psychology Practitioner
anne (at) joylla.com

Lähteet:

Feldman, R., Gordon, I., & Zagoory-Sharon, O. (2011). Maternal and paternal plasma, salivary, and urinary oxytocin and parent-infant synchrony: Considering stress and affiliation components of human bonding. Developmental Science, 14(4),752–761. doi: 10.1111/j.1467-7687.2010.01021.x. Epub 2010 Dec 16.

Grandell, R. (2015). Itsemyötätunto. Helsinki: Tammi.

Joylla (2018). Positive Psychology Practitioner -koulutus.

Neff, K. (2016). Itsemyötätunto. Luovu itsesi soimaamisesta ja löydä itsevarmuutesi. (suom. T. Kielinen). Tallinna: Viisas Elämä.

Comment

Vapaaoppilaille paljon iloa ja hyötyä positiivisen psykologian opinnoista

2 Comments

Vapaaoppilaille paljon iloa ja hyötyä positiivisen psykologian opinnoista

Joyllan seuraava kokonaan verkossa toteutettava puolivuotinen Positive Psychology Practitioner -koulutus alkaa 1. huhtikuuta. Tuttuun tapaan jaamme jälleen koulutukseen vapaapaikan – kukaties parikin.

Vapaapaikan hakuohjeet löydät tämän jutun lopusta.

Tässä tarinassa esittelemme neljä innokasta positiivisen psykologian opiskelijaa, jotka ovat saaneet vapaapaikan Joyllan aiempiin verkkokoulutuksiin. He ovat Anne Haikola, Johanna Matikka, Erika Rautiainen ja Juha Lantz.

Annen koulutus päättyi jo viime syksynä, Johannan ja Erikan opinnot ovat loppusuoralla ja Juhan ”PPP-rupeama” on kohta puolimatkassa. Taustaltaan he ovat hyvin erilaisia, mutta ainakin yksi asia nelikkoa yhdistää: he kaikki ovat nauttineet suuresti positiivisen psykologian opinnoistaan.

ILOA JA INSPIRAATIOTA HYVÄÄN ELÄMÄÄN

Psykologi ja toimittaja Anne Haikola aloitti PPP-opinnot viime maaliskuussa ja sai ne päätökseen syyskuussa. Tätä nykyä hän on siis myös Positive Psychology Practitioner.

”Koulutuksesta oli minulle paljon iloa. Se oli hyvin mielenkiintoista ja inspiroivaa sekä täydensi hienosti psykologian opintojani. Haluan elää hyvää elämää, ja sain positiivisen psykologian opinnoista paljon hyvää omaan terveyteen ja hyvinvointiin. Positiivinen psykologia antaa välineitä itsetutkiskeluun sekä parempaan terveyteen ja hyvinvointiin. Tärkeimpiä yksittäisiä teemoja oli varmasti itsemyötätunto, eli miten voi olla armollisempi itselleen. Myös omiin ihmissuhteisiini opit vaikuttivat myönteisesti”, Anne kertoo.

Parasta koulutuksessa olivat asiantuntevat ja itsestään antavat kouluttajat! Koulutuksen vahva tiedepohja yllätti positiivisesti. Minulle on tärkeää, että väitteet pystytään perustelemaan. Odotukseni ylittyivät huimasti.”

”Mukavana ekstrana koulutus toi minulle yhteistyökuvioita ja sisällöntuottajan töitä Joyllalta”, sanoo Anne, jonka kirjoituksia olemme saaneet viime aikoina lukea Joyllan blogista.

Positive Psychology Practitioner -koulutuksen suorittanut psykologi Anne Haikola on nyttemmin olennainen osa Joyllan tiimiä. Kuvassa mukana Joyllan perustajat Paulina Piippo (vas.) ja Netta Lehtonen (oik.).

Positive Psychology Practitioner -koulutuksen suorittanut psykologi Anne Haikola on nyttemmin olennainen osa Joyllan tiimiä. Kuvassa mukana Joyllan perustajat Paulina Piippo (vas.) ja Netta Lehtonen (oik.).

UUSIA TOIVON SÄVYJÄ

Yhteiskuntatieteiden maisteri Johanna Matikka toimii perhe- ja lähisuhdeväkivaltatyön asiantuntijana, kouluttajana ja kehittäjänä Ensi- ja turvakotien liitossa. Hän aloitti positiivisen psykologian opinnot Joyllan verkkokoulutuksessa viime syyskuussa.

”Olen saanut valtavasti toivoa sekä omaan elämääni että ammatillisesti. Työskentelen lähisuhdeväkivallan ennaltaehkäisyn ja katkaisemisen kysymysten äärellä. Työstä nousevat kysymykset ovat usein raskaita ja ilmiöt ylisukupolvisia. Positiivisen psykologian opinnot ovat tuoneet tähän uusia toivon sävyjä”, Johanna aloittaa.

Erityisesti merkityksellisyyden osa-alue puhutteli minua. Onnellisuuspuhe on aina tuntunut vieraalta ja pinnalliselta. En ole koskaan kokenut sitä tavoitteelliseksi, mutta merkityksellisyyttä olen tavoitellut. On ollut todella vapauttavaa kuulla, että pysyvän onnellisuuden löytymisen näkökulmasta suunta on ollut oikea. Merkityksellisyyden osa-alueen tutkimukset toivat uusia oivalluksia.”

Johannan mielestä parasta koulutuksessa on ollut ”tuoreus ja into, jotka ovat kouluttajista tarttuneet”. Hän suosittelee koulutusta laajalle joukolle:

”Kaikille sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille ja kasvattajille – ihmisille jotka tekevät äärimmäisen tärkeää työtä mutta saavat siitä liian harvoin kiitosta. Koulutus voi tarjota heille tukea työn tekemiseen.”

”Odotukseni ovat täyttyneet moninkertaisesti. Oma ajatteluni on liikkunut traumasta enemmän resilienssin (muutosketteryyden, muutosjoustavuuden) korostamisen suuntaan ja toipumisen tukemisen vahvistamiseen”, Johanna sanoo.

”Olen saanut opinnoista valtavasti toivoa sekä omaan elämääni että ammatillisesti”, kiittelee Ensi- ja turvakotien liitossa työskentelevä Johanna Matikka . Kuva: Laura Kallahti.

”Olen saanut opinnoista valtavasti toivoa sekä omaan elämääni että ammatillisesti”, kiittelee Ensi- ja turvakotien liitossa työskentelevä Johanna Matikka. Kuva: Laura Kallahti.

ITKU TULI RIEMUSTA

Erika Rautiainen on kilpa-aerobiccari, jolla on urheilu-uraa takana jo 20 vuotta, mutta rakkaus voimisteluun on edelleen vahva. Erika aikoo jatkaa kilpailua niin kauan kuin hyvältä tuntuu ja samalla tehdä "oikeita" töitä sekä opiskella. Myös hän on kovin innoissaan positiivisen psykologian opinnoistaan.

”Olen tykännyt valtavasti! Tämä on ollut käytännössä ensi kosketukseni ”kunnon” psykologian opintoihin, koska lukion kursseja en tähän laske. Olen vakuuttunut, että haluan jatkossakin opiskella psykologiaa”, Erika sanoo.

”Muistan vielä elävästi sen hetken, kun Paulina ja Netta soittivat minulle ja kertoivat, että olen saanut vapaaoppilaspaikan. Olin lounaalla ystäväni kanssa ja itkuhan siinä tuli riemusta! Kun törmäsin koulutuksen mainokseen somessa, tiesin että minun on päästävä mukaan. Onneksi lähetin videon – mikä on aivan tapojeni vastaista – ja onneksi rakas koirani tuli myös kääntymään videolla. Ehkä sen avulla pääsin mukaan.”

”Aivan parasta koulutuksessa on ollut sen käytännönläheisyys. Vaikka itselläni ei ole aikaisempaa koulutusta psykologiasta, olen pystynyt mielestäni ymmärtämään täysin kaiken materiaalin ja oppimaan upeilta kanssakurssilaisilta, jotka ovat urallaan edenneet jo pitkälle. Heistä on ollut myös valtavasti inspiraatiota, kun olen miettinyt minne haluan elämässäni seuraavaksi kulkea. Jollain tavalla psykologia tulee olemaan elämässäni tulevaisuudessakin läsnä, toivottavasti esimerkiksi nuorten urheilijoiden valmennuksen parissa”, Erika sanoo.

Erika kertoo saaneensa jo nyt testata positiivisen psykologian oppeja käytännössä, mikä on ollut erittäin palkitsevaa.

”Kilpaurheilijana olen testannut positiivisen psykologian välineitä päivittäisiin harjoituksiini, psyykkiseen valmentautumiseen ja totta kai arkeen. Parisuhteesta puhumattakaan! Koulutus ei ole ollut mitään rakettitiedettä, vaikka kaikkeen tietenkin löytyvät lähteet ja perusteet.”

Olen oppinut valtavasti uutta teoriassa, mutta tämä on ollut myös oppimismatka itseeni sekä varsinkin läheisimpiini. On ollut hieno oivaltaa päivittäin uutta erityisesti ihmissuhteiden saralla. Ihmissuhteiden kokonaisuus on ollut koulutuksessa varmasti yksi suosikkini. Myös merkityksen osa-alue kiehtoi ja “huusi” oppimaan”, Erika kertoo.

”Kilpaurheilijana olen jo testannut positiivisen psykologian välineitä päivittäisiin harjoituksiini ja psyykkiseen valmentautumiseen”, kertoo aerobiccari Erika Rautiainen .

”Kilpaurheilijana olen jo testannut positiivisen psykologian välineitä päivittäisiin harjoituksiini ja psyykkiseen valmentautumiseen”, kertoo aerobiccari Erika Rautiainen.

VAHVISTETAAN VAHVUUKSIA

Tokihan Joyllan Positive Psychology Practitioner -verkkokoulutuksissa opiskelee myös miehiä. Yksi heistä on tamperelainen Juha Lantz, joka aloitti ”PPP-opinnot” viime joulukuussa – vapaapaikkalaisena hänkin.

”Ehdottomasti olen tykännyt. Positiivisessa psykologiassa on juuri semmoinen lähestymistapa, mihin itse uskon päihderiippuvaisten parissa työskennellessäni. Eli vahvistetaan ihmisten vahvuuksia, jolloin saadaan huomattavasti enemmän onnistumisen kokemuksia. Ja opetetaan asiakkaita näkemään sitä hyvää heissä, tehdään tietoisia valintoja hyvän eteen vahvuuksien mukaisesti.”

Juha kertoo opintojen antaneen hänelle paljon työkaluja asiakkaiden motivaation vahvistamiseen juuri onnistumisten kautta.

”Positiivisessa psykologiassa hyväksytään se, että on myös vaikeita aikoja, jotka kuuluvat elämään. Ja mietitään, mitä onnelliseenkin elämään kuuluvat vaikeat ajat voivat opettaa meille. Miten me voimme kehittyä niistä ja kuinka me voimme niitä hyödyntää? Vaikeuksien kautta kasvaminen on olennainen asia.”

”Koulutuksen kokonaisvaltainen näkökulma on äärettömän hyvä! Eli ihmissuhteet, tunne-elämä, merkityksellisyys…Olen vielä niin vaiheessa, että ymmärrys on vielä aika ohut”, Juha tuumii.

”Uppoutumisen osa-alue on ollut tosi merkittävä. Jotenkin tuntuu, että olen päässyt paljon paremmin kiinni itseeni siinä suunnassa. Opintojen ansiosta ja avulla olen viime aikoina miettinyt yhä enemmän, mihin suuntaan haluan kulkea. Olen löytänyt aiempaa selvemmin omia vahvuuksiani ja tiedostanut niiden olemassaolon. Koulutus on antanut uutta suuntaa ja intoa moniin juttuihin. Esimerkiksi omat tavoitteet, joita elämältäni haluan, pohjautuvat nyt tosi paljon siihen, miten vahvistan omia vahvuuksiani.”

”Tykkään tästä opiskelumallista, jossa on paljon itseohjautuvaa opiskelua. Se jotenkin sopii minulle. Tykkään tosi paljon myös kouluttajien tavasta kouluttaa. Se on hyvin maanläheistä ja kriittisesti asioihin suhtautuvaa”, Juha Lantz sanoo lopuksi.

”Koulutus on antanut uutta suuntaa ja intoa moniin juttuihin. Esimerkiksi omat tavoitteet, joita elämältäni haluan, pohjautuvat nyt tosi paljon siihen, miten vahvistan omia vahvuuksiani”, Juha Lantz kertoo.

”Koulutus on antanut uutta suuntaa ja intoa moniin juttuihin. Esimerkiksi omat tavoitteet, joita elämältäni haluan, pohjautuvat nyt tosi paljon siihen, miten vahvistan omia vahvuuksiani”, Juha Lantz kertoo.

NÄIN VOIT HAKEA VAPAAPAIKKAA

Ja nyt siis aiomme jälleen lahjoittaa vapaapaikan seuraavaan, huhtikuun alussa alkavaan Positive Psychology Practitioner -verkkokoulutukseen.

Jos koet, että tämä vapaaoppilaspaikka (ovh. 2 860 euroa) on sinulle, lähetä meille maksimissaan minuutin mittainen video ja vastaa siinä seuraaviin kysymyksiin:

- Mikä tekee tästä koulutuksesta merkityksellisen juuri sinulle?
- Mitä hyvää aiot tehdä koulutuksesta saamillasi opeilla?

Lähetä video tai linkki videoon 10.3. mennessä osoitteeseen info@joylla.com. Ilmoitamme valitulle henkilökohtaisesti. Emme julkaise videoita emmekä hakijoiden nimiä muiden nähtäväksi.

Lisätietoja Suomen laajimmasta positiivisen psykologian koulutuksesta saat täältä.

2 Comments

Miten sisäinen tuli sytytetään?

Comment

Miten sisäinen tuli sytytetään?

Voit myös kuunnella tämän tekstin tästä!

Vieraskynä / Kirsi-Marja Kauppala


Motivaatiolla ja rakkaudella on paljon yhteistä. Kumpikaan ei löydy oman itsen ulkopuolelta, eikä kumpaakaan voi ostaa rahalla.

Oletko tehnyt jonkin elämänvalinnan sen perusteella, miltä se näyttää CV:ssäsi? Ehkä lukenut kirjoja, joita inhoat ja runoillut tentissä puutaheinää, jotta saisit opintopisteet rekisteriin? Tai sinnitellyt stressaavassa ja merkityksettömässä työssä turvallisen kuukausipalkan takia? Ehkä rääkännyt itseäsi salilla siinä toivossa, että vaaka näyttää tietyn luvun tulevaisuudessa?

Jos vastasit mihin tahansa näistä kyllä, seuraavat kysymykset voivat muuttaa elämäsi.

Mietitkö koskaan, miksi teet mitä teet? Kenelle suoritat elämääsi ja mistä luovut valitsemalla ulkoiset palkkiot?

Jos heräät joka aamu ensimmäisenä ajatuksena ”onko pakko mennä töihin?”, voit olla varma, että työsi lähteenä on ulkoinen motivaatio. Se näyttäytyy pakkopullana, kuluttavana suorittamisena, merkityksettömyytenä, pelkona ja syyllisyytenä. Olet kyllä tuonut kehosi paikalle, mutta sielusi ei ole mukana tekemisessä.

Näitä ulkoisesti motivoituneita ihmiskuoria ovat aamumetrot ja työpaikat pullollaan. Kun esimiehet ovat itsekin samassa liemessä, he yrittävät lisätä tuottavuutta ja motivaatiota ulkoisin keinoin: ”Jos luvut nousevat, bonus luvassa!” Valitettavasti keppi ja porkkana eivät toimi – päinvastoin.

VAPAUS, VAHVUUDET JA MERKITYS

Motivaation tiedettä tutkinut Daniel Pink vakuuttaa, ettei motivaatiota nosteta ulkoisilla palkkioilla. Tutkimusten mukaan tulospalkkiot päinvastoin tylsistävät, vähentävät luovuutta ja huonontavat suoritusta. Rahalla ei voi ostaa sisäistä motivaatiota sen enempää kuin rakkautta.

Miten siis lietsoa sisäinen motivaatio eli aito innostus, luovuus ja energia liekkeihin?

Siihen on tutkitusti kolme tapaa. Näistä ensimmäinen on vapaus.

Yhdysvaltalaisen ROWE (Results Only Work Environment) -strategian mukaan työntekijät voivat tehdä työnsä missä ja milloin haluavat. Työtuntien sijaan maksetaan tuloksista. Vapaus on osoittautunut tehokkaaksi motivaattoriksi. Työt tulevat tehdyksi ajallaan, mutta muutakin on seurannut: työntekijöiden tuottavuus, sitoutuminen ja työtyytyväisyys ovat nousseet ja vaihtuvuus laskenut.

Toinen keino on mahdollisuus käyttää omia vahvuuksiaan ja kehittyä yhä paremmaksi. Tähän sisältyy se kuuluisa flow-tila, jossa itse tekeminen saa ajan ja paikan katoamaan. Kukapa ei innostuisi työstä, jossa voi käyttää vahvuuksiaan, nauttia itse tekemisestä ja tuntea kehittyvänsä?

Kolmas tapa on kirkastaa työnsä tarkoitus: Onko työlläni jokin muukin merkitys kuin palkan kilahtaminen tilille kerran kuussa? Millaista positiivista hyötyä työstäni on muille?

Tämän päivän fiksut pomot tarjoavat työntekijöilleen bonuksien sijaan etätöitä, koulutusta ja tehtäviä, jotka vastaavat yksilöllisiä vahvuuksia. Fiksu työntekijä osaa taas hypätä oravanpyörästä ja nähdä isomman kuvan. Hän ei sitkittele työssä, joka näyttää hyvältä CV:ssä, vaan etsii sellaisen, joka tuntuu hyvältä sydämessä.

Kirsi-Marja_Kauppala_positiivinen_psykologia.jpg

Kirjoittaja Kirsi-Marja Kauppala on freelance-toimittaja, joka opiskelee positiivista psykologiaa Joyllan Positive Psychology Practitioner -verkkokoulutuksessa. Lisää Kirsi-Marjan hyvinvointijuttuja voit lukea täältä: www.coretunne.com

Comment

Teräspappa porskuttaa ja Dallas lähenee

Comment

Teräspappa porskuttaa ja Dallas lähenee

Ilolla ihmetellen, Sarianna -videoblogin kolmannessa osassa pohditaan myönteisten ajatusten yhteyttä eliniänodotukseen ja sitä, mistä onnellisuus koostuu. Vlogissa piipahdetaan 89-vuotiaan teräspapan juhlissa, Sariannan perheen läksiäisissä ja päiväkävelyllä auringonpaisteessa. Luvassa on mielenkiintoisia faktoja: tiedätkö kuinka paljon voit itse vaikuttaa onnellisuuteesi? Entä mitkä muut seikat onnellisuuteen vaikuttavat?

"Ilolla ihmetellen, Sarianna" on vlogisarja kotiäitinä tällä hetkellä työskentelevän toimittajan ja vuorovaikutuskouluttajan, Sarianna Turulan, tutustumismatkasta positiivisen psykologian tieteeseen. Sarianna osallistuu Joyllan Positive Psychology Practitioner -verkkokoulutukseen kevään ja kesän 2019 aikana ja kertoo koulutuksen herättämistä ajatuksista vlogissaan milloin Oulusta, lentokoneesta ja Dallasin auringon alta. Opintomatkassa opastavat positiivisen psykologian asiantuntijat ja kouluttajat Netta Lehtonen ja Paulina Piippo Joyllalta. He vastaavat Sariannan vlogin kautta katsojien lähettämiin kysymyksiin. Kysymyksiä voit lähettää elokuun loppuun saakka osoitteeseen sarianna (at) joylla.com.

Vlogisarjan aiemmat jaksot voit katsoa alta:

Osa 1: Koulutuksen kynnyksellä
Osa 2: Mitä positiivinen psykologia on?

Comment

Lue tai kuuntele!

Comment

Lue tai kuuntele!

Olemme uudistaneet Joyllan blogia: tekstin ja kuvien lisäksi nyt mukana on myös ääni. Monet kun tykkäävät mieluummin kuunnella kuin lukea. Ja tosi monet haluavat välillä lukea ja välillä kuunnella – tilanteen ja fiilisten mukaan.

Niinpä tästä lähtien osa blogiteksteistämme on sekä luettavissa että kuunneltavissa. Voit ihan itse valita.

Esimerkiksi Kirsi-Marja Kauppalan vaikuttavan “Kirja, joka kaikkien pitäisi lukea” -kirjoituksen Viktor Franklista ja Ihmisyyden rajalla -kirjasta voit kuunnella tästä.

Jos haluat kuunnella, millaista mainiota palautetta psykologi Katarina Meskanen antoi Joyllan Positive Psychology Practitioner -verkkokoulutuksesta, klikkaa tästä.

Tai jos tahdot kuunnella psykologi Anne Haikolan perusteellisen kirjoituksen “Kiintymyssuhteet parisuhteessa”, sen löydät täältä. Anne on kirjoittanut hienon jutun myös resilienssistä eli muutosjoustavuudesta – tai muutosketteryydestä. Sen voit kuunnella tästä.

Uusin äänitiedostomme kertoo yliopistonopettaja Sami Kollanuksen kokemuksista positiivisen psykologian opinnoista. Katarina Meskasen tavoin hänkin on mukana Joyllan Positive Psychology Practitioner -koulutuksessa – Tampereen ryhmän ainoana miehenä. Sami on vahvasti sitä mieltä, että positiivisen psykologian opinnoista on takuulla yhtä paljon hyötyä miehille kuin naisille. ”Pitää vain rohkeasti kiivetä sen ensimmäisen muurin yli, jotta ymmärtää, mistä asioista on oikeasti kysymys”, Sami tuumaa. Hänen pohdittuja ajatuksiaan kuulet täältä.

Blogitekstit lukee Juha Syrjä Joyllan viestintätiimistä.

Mukavia kuunteluhetkiä!

Comment

"Mahdottoman kiinnostava aihealue"

Comment

"Mahdottoman kiinnostava aihealue"

Voit myös kuunnella tämän tarinan tästä!

Jyväskyläläinen yliopistonopettaja Sami Kollanus aloitti Joyllan puolivuotisessa Positive Psychology Practitioner -koulutuksessa viime syyskuussa. Hän on Tampereen ”PPP-ryhmän” ainoa mies.

Valtaosa muihinkin PPP-koulutuksiimme osallistuneista on naisia. Joten hoidetaan sukupuolikysymykset heti alkuun alta pois. Mitäpä Sami sanoo muille miehille, jotka saattaisivat olla kiinnostuneita positiivisen psykologian opinnoista?

”Tämä koulutus sopii ehdottomasti yhtä lailla miehille kuin naisille. En todellakaan usko olevani ainut mies, joka on kiinnostunut esimerkiksi omasta ja työyhteisönsä hyvinvoinnista ja vaikkapa työssä aikaansaamisesta”, Sami aloittaa.

”Koulutuksessa käytävät teemat koskevat ihan yhtä paljon miehiä kuin naisia. Mutta kenties teemat on sanoitettu jotenkin enemmän naisiin vetoavalla tavalla. Kun puhutaan positiivisesta ajattelusta ja tunteista ja päädytään kukoistukseen, niin ehkä nämä ovat sellaisia sanoja, jotka eivät päällimmäisinä miehiin vetoa. Pitää vain rohkeasti kiivetä sen ensimmäisen muurin yli, jotta ymmärtää, mistä asioista on oikeasti kysymys.”

Kysymykseen ”miten olet pärjännyt naisopiskelijoiden porukassa?” Sami vastaa naurahtaen:

”Oikein hyvin! Tämä ei ole ihan ensimmäinen kerta, kun huomaan opiskelevani naisvaltaisessa joukossa. Vaikka työskentelen akateemisessa maailmassa hieman miehisellä IT-alalla, olen muissa opinnoissani silloin tällöin löytänyt itseni naisten keskeltä. Opiskelin kymmenisen vuotta sitten yliopistossa psykologiaa sivuaineena melkein aineopintojen verran. Silloinkin suurin osa kanssaopiskelijoista oli naisia.”

Se naisista ja miehistä. Uskokaamme tämän tarinan päähenkilöä, että positiivisen psykologian opinnot sopivat kaikille sukupuoleen katsomatta.

ESIMIES EHDOTTI KOULUTUSTA

Positiivinen psykologia oli Samille jonkin verran tuttu jo ennen PPP-opintojen aloittamista.

”Takavuosien psykologian opinnoissani positiiviseen psykologiaan viitattiin, mutta aika ohuesti. Varsinaisen kimmokkeen sain näihin opintoihin, kun esimieheni työpaikallani Jyväskylän yliopistossa heitti kehityskeskusteluissa ilmaan ajatuksen Joyllan koulutuksesta.”

”Esimiehen vinkin jälkeen nukuin yön yli ja seuraavana päivänä ryhdyin googlettelemaan. Aihe ja Joyllan tarjoama koulutus alkoivat tuntua tosi kiinnostavilta”, Sami Kollanus kertoo.

Ja niin siinä sitten kävi, että koulutus vei miehen mukanaan ja ylitti roimasti kaikki odotukset. Mutta palataan koulutuksen antiin tuonnempana. Käydään ensin läpi Samin odotukset viime syksyltä.

”Minulla oli kaksi pääasiallista odotusta koulutukselta. Ensinnäkin halusin saada työvälineitä nykyiseen tai vaikka tulevaan työhöni, mitä se sitten lieneekin. Jotain muille jaettavaa. Toinen ajatus oli varata itselleni aikaa pohdiskella, mitä haluaisin isona tehdä.”

”Koulutus on antanut vastauksia ja työvälineitä molempiin odotuksiin. Vähän yllätyksenä tuli se, että minua alkoi kiinnostaa tosi paljon oman henkilökohtaisen elämän rakentaminen positiivisen psykologian työvälineiden kautta. Henkilökohtainen hyvinvointi ei ollut niin paljon mielessä, kun lähdin opintoihin. Sen merkitys on kasvanut matkan varrella.”

KOKONAISUUS JA MONIPUOLISUUS OVAT PARASTA

”Olen lukenut muutamien kuukausien aikana todella suuren määrän kaikkea mahdollista positiiviseen psykologiaan liittyvää. Juuri nyt tuntuu, että se kaikki tieto on päässäni vielä hieman jäsentymättömänä. Mutta onhan siellä monta tärkeää juttua, lähtien tunteiden merkityksestä ja sen vaikutuksesta vuorovaikutukseen. Paljon sellaisia teemoja, jotka koskettavat omaa arkielämääkin.”

”Monia asioita tulee nyt mietittyä aiempaa syvällisemmin tuon kaiken tiedon kautta. Uskon ehdottomasti, että näistä opinnoista ja saamistani työvälineistä on paljon hyötyä.”

”Aihealue on mahdottoman kiinnostava. En halua nostaa mitään erityistä teemaa muiden yläpuolelle. Koulutuksessa onkin ollut parasta kokonaisuus ja monipuolisuus. Lähipäivät ovat olleet hyviä, koska ne ovat tarjonneet minulle konkreettisen rytmin tähän hommaan ja siellä on ollut kiva keskustella muiden samoista asioista kiinnostuneiden ihmisten kanssa.”

Asioita on lähestytty tieteellisemmällä otteella kuin alkuun ajattelin. Se oli positiivinen yllätys. Työskentelen yliopistolla, missä asioiden tiedepohjaisella argumentoinnilla on suuri merkitys. Minulle on ominaista lähestyä asioita sitä kautta. Ja kun jaan tietoa eteenpäin, niin se on oleellista myös minun kohderyhmälleni, että osaan perustella asiat tutkimuspohjaisesti.”

SYVÄLLISTÄ POHDINTAA

Positive Psychology Practitioner -koulutus pohjautuu Martin Seligmanin kehittämään tunnettuun hyvän elämän ja kukoistuksen täydennettyyn kehykseen. Sen kuusi osa-aluetta ovat myönteisyys, uppoutuminen, ihmissuhteet, merkitys, aikaansaaminen ja elinvoimaisuus. Niistäkään opintojensa loppusuoralla oleva Sami Kollanus ei tohdi nostaa yhtä muita tärkeämmäksi, vaan kokonaisuus ratkaisee tässäkin.

”Kukoistuksen kehykseen tartuttiin aina yhteen osaan kerrallaan, jolloin kutakin osa-aluetta saattoi pysähtyä ajattelemaan syvällisemmin. Kuten koulutuksessakin korostettiin, näen nämä yhtenä suurena kokonaisuutena, jossa kaikki liittyy kaikkeen. Kun mennään tunteiden säätelystä ihmissuhdetaitoihin ja aikaansaamisen teemaan tai elinvoimaisuuteen, kyllä ne kaikki koskettavat esimerkiksi työyhteisöä yhtä lailla.”

Entä kuinka työläs rutistus PPP-koulutus on ollut?

”Olenhan minä aika intensiivisesti käyttänyt tähän aikaani. Aihealueet ovat niin mielenkiintoisia. Kun pääsin opiskelun makuun, luin kirjallisuutta moninkertaisen määrän verrattuna siihen, mitä koulutuksessa varsinaisesti olisi vaadittu.”

”Jokainen opiskelee omalla tyylillään. Puolen vuoden koulutuksen vaatimukset eivät ole mitenkään kohtuuttomat. Kyllä maltillisellakin työmäärällä pärjää oikein hyvin”, Sami Kollanus toteaa lopuksi.

”Tämä koulutus sopii ehdottomasti yhtä hyvin miehille kuin naisille”, sanoo yliopistonopettajana Jyväskylän yliopistossa työskentelevä Sami Kollanus. Hän aloitti Joyllan Positive Psychology Practitioner -koulutuksen viime syyskuussa. Kuva on Joyllan tammikuisilta, hieman naisvaltaisilta, Kukoistuskekkereiltä.

”Tämä koulutus sopii ehdottomasti yhtä hyvin miehille kuin naisille”, sanoo yliopistonopettajana Jyväskylän yliopistossa työskentelevä Sami Kollanus. Hän aloitti Joyllan Positive Psychology Practitioner -koulutuksen viime syyskuussa. Kuva on Joyllan tammikuisilta, hieman naisvaltaisilta, Kukoistuskekkereiltä.

Teksti: Juha Syrjä / Joyllan viestintätiimi


Comment

Vahvuudet käyttöön – ilmaisluento Tampereella tiistaina

Comment

Vahvuudet käyttöön – ilmaisluento Tampereella tiistaina

Jos satut olemaan ensi tiistaina (19. helmikuuta) Tampereen seudulla, tässäpä sinulle oivallinen menovinkki. Tule ihmeessä moikkaamaan meitä!

Millaista meillä olisi yhdessä, jos tunnistaisimme, arvostaisimme ja hyödyntäisimme enemmän sekä omia että toistemme vahvuuksia? Mitä saisimme tuolloin aikaan vanhempina, auttajina, pomoina tai työkavereina? Miten vahvuuksien mielekäs käyttö vaikuttaisi meihin – merkityksen tunteeseemme, itsemyötätuntoomme ja kukoistukseemme?

Vain joka kolmas meistä näyttää tutkimuksen mukaan osaavan nimetä omat vahvuutensa, vaikka kaikilla on omansa! Sekin on tutkittu, että vahvuuksiaan käyttävät ihmiset uskovat muita enemmän omiin kykyihinsä ja ovat kolme kertaa tyytyväisempiä elämäänsä. Samoin tutkimukset ovat osoittaneet vahvuuksia käyttävien kokevan muita huomattavasti enemmän työn imua ja uppoutumisen tunnetta. Valitettavasti huomio menee työpaikoilla edelleen kuitenkin pääosin siihen, mikä ei toimi.

Tervetuloa kuulemaan aiheesta tiistaina 19.2. kello 18 - 19. Luennon jälkeen esittelemme halukkaille koulutustarjontaamme. Tilaisuus järjestetään Tampereen pääkirjasto Metson Kuusi-salissa (Pirkankatu 2). Luento on maksuton ja kaikille avoin! Se on tarkoitettu kaikille hyvästä elämästä kiinnostuneille.

Lähestymme vahvuuksia käytännönläheisesti positiivisen psykologian tieteen näkökulmasta. Kukoistus muodostuu tällöin kuudesta osa-alueesta, jotka ovat myönteisyys, uppoutuminen, ihmissuhteet, merkitys, aikaansaaminen ja elinvoimaisuus. Luento keskittyy ennen kaikkea uppoutumiseen sisältyviin luonteenvahvuuksiin. Toki kaikki osa-alueet ovat kytköksissä toisiinsa.

Tilaisuuden vetävät soveltavan positiivisen psykologian maisterit ja asiantuntijat Netta Lehtonen ja Paulina Piippo. He ovat kehittäneet ja tuoneet Suomeen tällä hetkellä laajimman Suomessa tarjolla olevan positiivisen psykologian koulutusohjelman. Lehtosen ja Piipon perustama yritys Joylla tarjoaa koulutusta yhdessä kesäyliopistojen kanssa. Lisätietoja osoitteesta www.joylla.com

Lisätiedot myös:

Netta Lehtonen, 050 345 1045, netta (at) joylla.com

Paulina Piippo, 040 506 8762, paulina (at) joylla.com

Comment

Kirja, joka kaikkien pitäisi lukea

Comment

Kirja, joka kaikkien pitäisi lukea

Voit myös kuunnella tämän tekstin tästä!

Vieraskynä / Kirsi-Marja Kauppala

Mitä jää jäljelle, kun ihmiseltä viedään kaikki ja elämä voi loppua milloin tahansa? Mikä saa kestämään painajaismaisen todellisuuden, toivottomuuden, hitaan kuoleman? Ja miksi jokaisen nykyihmisen pitäisi lukea Viktor Franklin 77 vuoden takaisista kokemuksista kertova Ihmisyyden rajalla -kirja? Siksi, että se opettaa elämästä asioita, joita ei voi oivaltaa mukavuuden ympäröimänä.

Syyskuussa 1942 itävaltalainen neurologi ja psykiatri Viktor Frankl vietiin junaan. Tuo juna vei hänet ja 1 500 muuta juutalaista keskitysleirille. Yhdessä hetkessä oma elämä oli muiden käsissä. Perillä SS-mies ohjasi vangit yksitellen etusormen heilautuksella vasemmalle ja oikealle – kuolemaan ja elämään. Yhdeksän kymmenestä päätyi vasemmalle, Viktorin kohdalla kohtalo heilahti oikealle eli työleirille.

Vielä silloin Frankl ei tiennyt, että edessä olisi kolmen vuoden vankeus keskellä kuolemaa. Eikä hän tiennyt sitä, että ilman näin äärimmäisiä olosuhteita ja kärsimystä hän ei saisi ymmärtää elämän ydintä, jonka avulla selviäisi hengissä yhtenä harvoista. Tai sitä, että hän kehittäisi myöhemmin oivalluksistaan elämän merkityksellisyyttä korostavan opin, logoterapian.

Keskitysleirillä Frankl oivalsi tämän: Kun ihmiseltä viedään kaikki paitsi hänen alaston ruumiinsa, jäljelle jää se, mitä ei voi tuhota. Se sama voima, joka antaa elämälle merkityksen – rakkaus.

Ihmisen pelastus on rakkaudessa”, Frankl kirjoitti.

Rakkaus näkyi siinä, miten toiset vangeista antoivat muille viimeisen leipäpalansa tai löysivät henkisen kasvun mahdollisuuden omasta kärsimyksestään. Tämä todisti sen, että ihminen voi valita oman asenteensa – rakkauden – kaikissa tilanteissa. Kukaan ei voi ottaa pois tätä vapautta, sillä se on jokaisen oma sisäinen päätös.

Juuri henkinen vapaus tekee elämästä merkityksellisen”, Frankl kirjoitti.

Frankl löysi oman merkityksen ja toivon matkaamalla mielessään tulevaisuuteen. Hän kuvitteli, mitä halusi vielä tehdä ja mitä elämä häneltä odotti. Hän haaveili kirjoittavansa tuhotun käsikirjoituksensa uudelleen valmiiksi. Hän näki itsensä luennoimassa keskitysleirien psykologiasta. Hän keskusteli mielessään vaimonsa kanssa ja kuuli tämän äänen korvissaan. Rakkauden voima ylitti ajan ja paikan. Se oli yhtä todellinen, jopa todellisempi, hengen tasolla.

Mutta tärkeintä ei ollut se, mitä hän odotti elämältään, vaan mitä elämä odotti häneltä.

Franklilta elämä odotti, että hän kestäisi tämän haasteen, jotta voisi sen jälkeen kertoa tarinansa – mitä ihmissielun syvyyksistä löytyy – niin hyvässä kuin pahassa. Merkitys auttoi häntä selviytymään ja vapauduttuaan elämään tavoitteensa toteen.

Franklin Ihmisyyden rajalla -kirja muistuttaa, että elämä odottaa samaa meiltä jokaiselta – olosuhteista riippumatta. Miten jokaisella on oma ainutlaatuinen merkityksensä, jonka vain itse voi täyttää ottamalla elämän haasteen vastaan.

Kirsi-Marja_Kauppala.jpg

Kirjoittaja Kirsi-Marja Kauppala on freelance-toimittaja ja mukana Joyllan Positive Psychology Practitioner -verkkokoulutuksessa.
Lisää Kirsi-Marjan hyvinvointijuttuja voit lukea täältä: www.coretunne.com

Comment

Ilolla ihmetellen, Sarianna: Mitä positiivinen psykologia on?

Comment

Ilolla ihmetellen, Sarianna: Mitä positiivinen psykologia on?

Ilolla ihmetellen, Sarianna -vlogisarjan toinen jakso on käsillä!

Joyllan Positive Psychology Practitioner -koulutuksen vastikään aloittanut Sarianna Turula laittoi poikansa unille ja istahti takkatulen ääreen pohdiskelemaan, millaisia mielikuvia positiivinen psykologia herättää tieteenalasta tietämättömälle. Antaako positiivinen psykologia lainkaan sijaa negatiivisille tunteille?

Vlogissa eli videoblogissa vastataan myös teidän katsojien esittämiin kysymyksiin. Mietitään muun muassa sitä, kuinka miehiä saataisiin innostettua lisää positiivisen psykologian teemojen äärelle. Positive Psychology Practitioner -koulutuksen asiantuntijat ja kouluttajat Netta Lehtonen ja Paulina Piippo vastaavat sähköpostitse (sarianna (at) joylla.com) lähetettyihin kysymyksiin ja Sarianna kertoo vastauksia teille aina seuraavassa vlogijaksossaan.

"Ilolla ihmetellen, Sarianna" on vlogisarja kotiäitinä tällä hetkellä työskentelevän toimittajan ja vuorovaikutuskouluttajan, Sarianna Turulan, tutustumismatkasta positiivisen psykologian tieteeseen. Sarianna osallistuu Joyllan Positive Psychology Practitioner -verkkokoulutukseen kevään ja kesän 2019 aikana ja kertoo koulutuksen herättämistä ajatuksista vlogissaan milloin Oulusta, lentokoneesta ja Dallasin auringon alta. Opintomatkassa opastavat positiivisen psykologian asiantuntijat ja kouluttajat Netta Lehtonen ja Paulina Piippo Joyllalta. He vastaavat Sariannan vlogin kautta katsojien lähettämiin kysymyksiin. Kysymyksiä voit lähettää elokuun loppuun saakka osoitteeseen sarianna (at) joylla.com.

Keskellä iloitsevaa Sariannaa auttavat hänen opintomatkallaan Joyllan soveltavan positiivisen psykologian maisterit Paulina Piippo (vas.) ja Netta Lehtonen.

Keskellä iloitsevaa Sariannaa auttavat hänen opintomatkallaan Joyllan soveltavan positiivisen psykologian maisterit Paulina Piippo (vas.) ja Netta Lehtonen.

Vlogisarjan parin viikon takaisen ensimmäisen jakson voit katsella täältä.

Comment