Ongelmien maailmasta mahdollisuuksien maailmaan − psykologi Satu Pihlajan ajatus avartui positiivisen psykologian opintojen myötä

Psykiatrian akuuttipoliklinikka on paikka mielenterveyshäiriöiden ”rankimmasta päästä”. Sen tietää yli kymmenen vuotta psykiatrian eri toimipaikoissa psykologina toiminut Satu Pihlaja.

− Henkisesti raskasta työtä tehdessäni mietin, että voi kun näitä ihmisiä olisi autettu jo aiemmin. Avun saaminen on Suomessa vaikeaa sairauden varhaisessa vaiheessa.

Työ sai tekijänsä turhautumaan: klinikan hoitotyössä keskityttiin ongelmien ja häiriöiden hoitamiseen, vahvuuksien ja onnistumisten painottamisen sijaan. Pihlaja halusi suuntautua työssään ennaltaehkäisevään työhön. Siihen hetkeen, kun sairaus ei ole vielä liian pitkällä ja ihmisellä on jaksamista opetella mielen taitoja.

Pihlaja hakeutui valmentajakoulutukseen ja tutustui koulutuksessa Joyllan Netta Lehtoseen. Positiivisen psykologian tutkimus alkoi kiinnostaa entistä enemmän.

− Käsittämätöntä, että psykologin tutkintoon ei kuulu kurssiakaan positiivista psykologiaa, ei edes valinnaisena. Mielestäni psykologin yleissivistykseen kuuluisi ymmärtää ja lukea myös positiivisen psykologian teorioita ja tutkimusta.

NURINKURINEN LÄHESTYMISTAPA

Halu oppia lisää sai Pihlajan aloittamaan Joyllan lyhytkurssin ja sen jälkeen Positive Psychology Practitioner -koulutuksen.

− Hyppäsin ongelmien maailmasta mahdollisuuksien maailmaan. Uuden ajattelutavan omaksuminen ei ollut ihan helppoa, sillä pitkään psykologin työtä tehneenä ongelmakeskeisyys oli juurtunut syvälle.

Hän kuvaa aiempaa lähestymistapaansa asioihin nurinkuriseksi – liikkeelle lähdettiin aina ongelmista ja niiden ratkomisesta.

− Vaikka olen lukenut neuropsykologiaa paljon, en ollut koskaan törmännyt esimerkiksi negatiivisen vinouman käsitteeseen. Se selittää paljon ajattelutapaamme, jossa luontaisesti kiinnitämme liikaakin huomiota uhkiin ja virheisiin.

Pihlajalle opinnot olivat myös mahdollisuus itsetutkiskeluun.

− Aiemmat koulutukseni ovat sisältäneet paljon henkilökohtaista terapiaa, ja kaikki minussa ehkä olleet ”häiriöt” on kyllä kaivettu esille ja käsitelty. Sen sijaan omien luonteenvahvuuksien tunnistaminen tapahtui vasta positiivisen psykologian opinnoissa. Niitä ymmärtämällä koin rohkaistuvani ja tunnistin minussa olevan kasvun asenteen elämään.

KOHTI NÄKYMÄTTÖMIÄ MAHDOLLISUUKSIA

Opintojen myötä Satu Pihlajan silmät avautuivat mahdollisuuksille. Asiaan perehtyneenä hän tietää, että aivot mukautuvat sen mukaan, miten niitä käytetään. Negatiivisiin asioihin huomiota kiinnittämällä negatiivinen ympärillä lisääntyy. Sama pätee positiivisuuteen.

− Tunne seuraa kyllä ajatusta. Näin ollen onnistumisia ja positiivisia ajatuksia viljelemällä ja huomioimalla myös mieliala paranee, mielestä tulee luovempi ja avoimempi.

Näin kävi myös Pihlajalle. Hän alkoi kirjoittaa kirjaa, johon löytyi hyviä aineksia myös Joyllan lyhytkurssilta. Aikaansaamisen taika − näin johdat itseäsi -kirja julkaistiin vuonna 2018. Vastikään julkaistiin myös toinen kirja, Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä.

− En ollut kuvitellutkaan ennen opintoja, että kirjoittaisin joskus kirjan. Vahvuuksiin perehtyessämme ymmärsin, että haluan innostaa ja auttaa ihmisiä itsensä johtamiseen. Ajattelen todella niin, että ihminen saa aikaan, mitä haluaa ja mahdollisuudet ovat rajattomat. Se ei tapahdu ilman työtä ja taitojen harjoittelua, mutta ilman kokemusta mahdollisuudesta emme tietenkään innostu työskentelemään.

Psykiatrian psykologista tuli yrittäjä, valmentaja, tietokirjailija ja luennoitsija. Pihlaja suorittaa neljättä korkeakoulututkintoa ja on tehnyt paljon töitä toivomansa työnkuvan eteen.

− Keskityn nyt työssäni siihen, mitä todella haluan tehdä. Minulla on valmennettavia paljon enemmän kuin terapia-asiakkaita. Painopiste on muuttunut positiivisten voimavarojen etsimiseen ja valjastamiseen. Yritän auttaa asiakkaitani näkemään mahdollisuuksia, joita ei vielä ole olemassakaan. Me luomme ne itse.

Satu_Pihlaja_Joylla_positiivinen-psykologia.jpg

Satu Pihlaja

Valmistunut Positive Psychology Practitioner -koulutuksesta positiivisen psykologian asiantuntijaksi keväällä 2019.

Koulutus: Erikoispsykologi PsL, psykoterapeutti YET, kouluttajapsykoterapeutti, valmentaja LCF.

Työtehtävät: Valmennukset ja koulutukset yrityksille ja organisaatioille, yksityisvastaanotto.

Perhe: Aviomies ja tytärpuoli.

Harrastukset: Bänditoiminta, street-tanssi, kuntosali, jooga, lukeminen ja muu kulttuurin seuraaminen, luova kirjoittaminen.

Ydinvahvuudet: Uteliaisuus, oppiminen, huumori, kiitollisuus ja sosiaalinen älykkyys.


Kuva: Riikka Kantinkoski

Teksti: Sarianna Turula

Lue lisää Positive Psychology Practitioner -koulutuksestamme täältä.

Joyllan uutiskirjeen voit tilata tästä.

Comment