Toimitusjohtaja Anni Karppinen tietää, että positiivisen psykologian teemat ovat olennaisia jokaiselle sukupuoleen katsomatta. Keskeistä on se, miten termit ja tieto puetaan sanoiksi.

Kun Anni Karppisen kanssa vaihtaa ajatuksia Joyllan Positive Psychology Practitioner™ -koulutuksesta, katsahdetaan vuoteen 2020.

Siemen koulutuksen kiinnostavuudesta oli itänyt hänen mielessään reilun vuoden ennen koulutukseen päätymistä.

– Näin Joyllan perustajan Netta Lehtosen esiintyvän positiivisen psykologian teemoista ilmaisluennolla ja pohdin, että tuota koulutusta minä tarvitsen! Minulla ei kuitenkaan ollut mahdollisuutta sitoutua siihen hektisen arkeni vuoksi.

Elämä järjesti aikaa koulutukselle, kun koronaepidemia muutti myyntipäällikön työnkuvaa radikaalisti: 150 päivää vuodessa reissutöissä viettänyt Anni ”jämähti” kotiin etätöihin.

– Olen tehnyt aina paljon töitä ja ollut varmasti useasti työuupumuksen äärirajoilla. Sen huomasin vasta kun oli pakko pysähtyä. PPP-koulutukseen mukaan lähteminen oli yksi parhaimpia päätöksiäni ikinä, Anni hymyilee.

Anni Karppinen toimii isänsä jalanjäljissä ylöjärveläisen Dynaset Oy:n toimitusjohtajana. Yritys valmistaa hydraulisia toimilaitteita ja on oman erityisalansa markkinajohtaja maailmassa. Dynasetin toimitusjohtajaa kansainvälisen kaupan kauppatieteiden maisterista ei koskaan pitänyt tulla.

– Ajattelin työharjoittelusta lähtien, että olen yrityksessä vain oppimassa ja ponnistamassa sitten muualle. Olen yrityksen kanssa samanikäinen ja olen nähnyt sen kasvutarinan läheltä. Minulla ei ole teknistä koulutusta, ja osaamistani vähäteltiin miehisellä alalla Suomessa. Saatuani vastuuta asiantuntijana ja tehtyäni vientikauppaa ympäri maailmaa ammatillinen itsetuntoni kasvoi ja aloin tykästyä työhön. Tässä sitä nyt ollaan toimarina oltu vuoden alusta, Anni ynnää.

HYVÄ KIERTÄÄ, KUN SIITÄ PUHUTAAN”

PPP-koulutuksen aikaan vuonna 2020 Anni toimi yrityksen varatoimitusjohtajana hoitaen käytännössä kaiken operatiivisen toiminnan. Hetki koulutukselle osui sopivaan saumaan henkilöstön työtapojen muuttuessa.

– Yhtäkkiä koko organisaation työ muutettiin etätöiksi ja kaikki kipuilivat uuden epävarman tilanteen keskellä. Emme tienneet kauanko etätyöskentely jatkuu ja millaisia toimintatapoja on tarpeen luoda. Yritimme ohjata laivaa tyrskyissä eteenpäin ja tsempata työntekijöitä, vaikka johdossa itsekin olimme epätietoisia tulevasta.

– Sain koulutuksesta itselleni erinomaisia välineitä ja työkaluja epävarmuuden sietoon ja positiivisen ilmapiirin rakentamiseen.

Koulutuksen anti esihenkilölle oli Annin mukaan ilmeinen – termit työn imu, motivointi, luonteenvahvuuksien tukeminen ja myönteisyyden vahvistaminen organisaatiossa toistuvat hänen puheissaan.

– Viljelen nyt tietoisesti positiivista kulttuuria ja hyvän huomaamista töissä. Esimerkiksi stressaavissa ja vaikeissa tilanteissa etsin aina hopeareunuksen vaikeillekin asioille ja yritän esittää haasteetkin palavereissa vähäisenkin hyvän huomioiden. Ihmisen luonnollinen negatiivinen vinouma oli tärkeä oppi, ja se selittää paljon ihmisten käyttäytymistä. Ajattelen, että hyvä kiertää, kun siitä puhutaan.

Miehiselle alalle positiivisen psykologian oppien soveltaminen vaatii Annin mukaan erilaista sanoittamista. Hänen mukaansa sanavalinnat ratkaisevat sen, miten ajatukset omaksutaan ja otetaan vastaan.

– Monelle ”perusmiehelle” positiivisen psykologian termit saattavat olla ”höpönpöppöä”, vaikka teemat ovat kaikille sukupuoleen katsomatta keskeisiä hyvinvoinnin kannalta. Useat kamppailevat oman riittävyyden, suorittamisen ja jaksamisen rajoilla. Esihenkilöiden on tärkeää luoda merkityksellisyyttä töihin.

– Töissä tulisi tukea palautumista, luonteenvahvuuksia ja terveellisiä elämäntapoja. Miehille ei kannata puhua esimerkiksi keho-mieli-yhteydestä vaan kaikki esimerkit ja sanat tulee tuoda arjen ja käytännön tasolle.

”PPP-koulutus toi paljon hyviä työkaluja ja ymmärrystä toimintatavoista, joita voin käyttää niin itseeni kuin työssäni esihenkilönä ja toimarina”, kiittelee Dynaset Oy:n toimitusjohtaja Anni Karppinen.
Kuva: Samuli Tiainen

OPITUT HARJOITTEET OVAT KUIN PELASTUSRENGAS”

PPP-koulutuksen suurin oppi oli Annille itsemyötätunnon ymmärtäminen. Se on aihe, jonka pariin hän on palannut useasti. Se on myös aihe, jossa on edelleen eniten opittavaa.

– Minulla on 1,5-vuotias pieni tyttö ja olen itsellinen äiti. Nyt olen lisäksi tuore toimitusjohtaja, joten itsemyötätuntoa on joutunut harjoittamaan oikein urakalla, Anni hymähtää ja jatkaa:

– Teen loving kindness - eli rakastavan ystävällisyyden meditaatiota kun huomaan, että menee liian lujaa. Pyrin suhtautumaan lempeämmin itseeni, ettei kaiken tarvitse olla isoa ja täydellistä. Itsemyötätunnon ymmärtäminen avasi silmiäni omalle toiminnalleni. Nyt harjoite on kuin pelastusrengas minulle niissä hetkissä, kun pitää hidastaa ja lopettaa itseni soimaaminen tekemättömistä töistä.

Teksti jatkuu mainoksen jälkeen

 
 

Anni toimii aktiivina Mothers in Business (MIB) -verkostossa, joka tukee urasuuntautuneita äitejä työn ja perheen yhteensovittamisessa.

– Mielestäni naisen ei tarvitse valita, onko hän äiti vai uratykki. Olen siitä konkreettinen esimerkki. Verkoston kautta on hieno tavata äitejä, jotka luovat perheen ohella uraa. On kuitenkin tärkeää nostaa esiin myös erilaisia äitejä ja erilaisia uratarinoita. Jokainen luo oman tarinansa, ja työyhteisöissä on tärkeää tukea henkilökohtaisia valintoja.

– Joyllan Netta on tulossa jälleen luennoimaan verkoston naisille rohkeudesta ja luonteenvahvuuksista positiivisen psykologian näkökulmasta. Uskon, että anti äideille on valtava!

Anni on pohtinut myös jatkavansa opintoja Joyllan Kukoistavien tiimien johtaminen -koulutukseen, joka on suunnattu erityisesti esihenkilöille ja tiiminvetäjille. Hän kuvaa saaneensa PPP-koulutuksesta paljon työkaluja eri elämänvaiheiden tueksi, ja matka itseymmärrykseen oli Annin mukaan huikea.

– Ymmärrän nyt ison kuvan siitä, mitkä tekijät vaikuttavat hyvinvointiin ja kukoistukseen. Olisi mielenkiintoista oppia lisää siitä, miten voin hyödyntää positiivisen psykologian oppeja edelleen paremmin työkontekstissa esihenkilönä. Muistutus jokaisen esihenkilön oman hyvinvoinnin ja jaksamisen huolehtimisesta on myös äärimmäisen tärkeää!

– Olen oikealla polulla ja nyt minulla on paljon työkaluja oman jaksamiseni tukemiseen, Anni Karppinen iloitsee.

Anni Karppinen

Valmistui Positive Psychology Practitioner™ -koulutuksesta positiivisen psykologian asiantuntijaksi vuonna 2020.

Koulutus: tradenomi (ylempi amk), Positive Psychology Practitioner

Työtehtävät: toimitusjohtaja, Dynaset Oy

Perhe: kohta 2-vuotias tyttö

Harrastukset: liikunta eri muodoissa ja matkustaminen

Ydinvahvuudet: sinnikkyys, ystävällisyys, sosiaalinen älykkyys, näkökulmanottokyky ja luovuus

Teksti: Sarianna Turula
Kansikuva: Olli Sairanen

Lue lisää Positive Psychology Practitioner -koulutuksestamme täältä.

Esihenkilöille suunnattuun Kukoistavien tiimien johtaminen -koulutukseen voit tutustua täällä.

Joyllan uutiskirjeen voit tilata tästä.

Comment