Miten sinä suhtautuisit, jos esimiehesi hankkisi sinulle kiitollisuuspäiväkirjan, opastaisi sen käyttöön, kertoisi kiitollisuuden harjoittamisen hyödyistä ja kannustaisi kynäilemään?

Sitä testasi esimiehenä ja henkilöstövastaavana Helsingin Malmin K-Citymarketin kauppiaana toimiva Maria Ruokokoski. Yli kaksikymmentä asiakaspalvelutehtävissä toimivaa myyjää otti kiitollisuuspäiväkirjat vastaan ja tunnelmia käytiin läpi ennen ja jälkeen kirjojen täytön.

− Osa ei kirjoittanut sanaakaan, osalle kirjan täyttö jäi tavaksi. Yhdenkin ihmisen ajatuksen avartaminen ja kiitollisuuden harjoittamisesta hyötyminen hyvinvointia lisäten on voitto, Ruokokoski hymyilee.

Joyllan positiivisen psykologian opinnot käyneellä kauppiaalla on selkeä missio: hän haluaa tehdä positiivista psykologiaa näkyväksi kaupan alalla. Ala on tyypillinen matalapalkka-ala, jossa positiivisen psykologian teemoista, kuten työn imusta, työn merkityksellisyydestä ja luonteenvahvuuksista, ei juuri puhuta.

Maria Ruokokoski on teettänyt henkilöstölle muun muassa VIA-luonteenvahvuustestit, joiden tuloksia on purettu yhdessä. Hänen mukaansa ihmisten ”supervoimien” löytäminen ja niistä tietoiseksi tuleminen lisäävät ymmärrystä ja edistävät työyhteisön hyvinvointia. Mitä henkilöstö ajattelee myös LCF Life Coach -koulutuksen suorittaneen esimiehen valmentavasta otteesta?

− Osa on ollut hämmentyneitä, mutta tiimiesimiehet ovat vieneet ajatuksia kiitettävästi omiin tiimeihinsä. Näen asenteiden hiljalleen muuttuvan myönteisemmiksi, mutta tottahan se on, ettei työyhteisön ilmapiirimuutosta tehdä hetkessä. Asioista keskusteleminen ja positiivisen psykologian tiedon lisääminen on jo hyvä askel kohti paremmin voivia työntekijöitä.

ROHKEITA OMIA VALINTOJA

Avoimen keskustelukulttuuriin luomiseen kiinnitetään työyhteisössä jatkuvasti huomiota. Pieniinkin ristiriitatilanteisiin puututaan välittömästi ja jokaista rohkaistaan puhumaan tunteista.

− Tärkeintä on kuunnella jokaisen kokemusta ja tunnetta sekä puhua asiat halki. Ennen positiivisen psykologian ja valmentajan opintoja koin konfliktitilanteet painostavina ja hankalina, mutta nykyisin tilanteet ovat minulle antoisia. Nyt minulla on paljon työkaluja tilanteiden ratkomiseen, ja kaikki poistuvat keskusteluista voittajina, Ruokokoski pohtii.

Valmentava esimies on myös valmentanut keskusteluissa omia työntekijöitään muille aloille.

− Uskallan kannustaa irtisanoutumaan ja olen tukena muutoksessa. Kannustan jokaista etsimään omaa innostusta ja sellaista työtä, jonka kokee mielekkääksi ja merkitykselliseksi. Usein sen saavuttamiseksi tulee tehdä rohkeita omia valintoja.

Vaikka korona-aika on ollut kaupan alan työntekijöille henkisesti raskasta, moni on kokenut työssään kasvanutta merkityksellisyyttä.

− Raskasta tämä aika on siksi, että myyjät eivät voi jäädä etätöihin tai pelätä tartuntoja. Toisaalta työmme on tänä poikkeusaikana erityisen tärkeää ja merkityksellistä – olemmehan etulinjassa varmistamassa Suomen ruokahuoltoa, ja myyjämme hyllyjen väleissä ovat joillekin ainoita kontakteja. Mikä voisi olla nyt merkityksellisempää?

”Positiivisen psykologian tiedon lisääminen on hyvä askel kohti paremmin voivia työntekijöitä”, Maria Ruokokoski sanoo. Markku Torvikoski on yksi Malmin Citymarketin lihamestareista.

”Positiivisen psykologian tiedon lisääminen on hyvä askel kohti paremmin voivia työntekijöitä”, Maria Ruokokoski sanoo. Markku Torvikoski on yksi Malmin Citymarketin lihamestareista.

ASENNEMUUTOS JA PYSYVIÄ OIVALLUKSIA

Maria Ruokokoskelle itselleen merkitystä tuo toisten innostaminen, ei niinkään esimiehenä toimiminen.

− Minulle innostavimpia hetkiä ovat ne, kun huomaan jollain syttyneen innon oman kukoistuksensa ja hyvinvointinsa edistämiseen. Sellaisia hetkiä tavoitan niin esimiehen, joogaohjaajan kuin valmentajan rooleissa.

Positiivisen psykologian opintoja Ruokokoski kuvaa silmiä avaaviksi. Hän kertoo saaneensa selkeitä työkaluja hyvinvoinnin edistämiseen ja arvokasta tuoretta tutkimukseen perustuvaa tietoa hyvinvoinnista. Tämä on johtanut asennemuutokseen ja pysyviin oivalluksiin.

− Sen ymmärtäminen, että hyvinvointi on usean tekijän summa, auttaa selviämään elämän tuomista haasteista. Jos jokin elämän osa-alue vastustaa, jäljellä on vielä useita mahdollisuuksia kukoistukseen. Ihmiset jäävät helposti vellomaan yhteen ongelmaan, eivätkä näe muuta. Ihminen voi kukoistaa, vaikka hänellä olisi talousvaikeuksia tai parisuhdeongelmia, Ruokokoski pohtii ja jatkaa:

− Kunpa kaikki tulisivat tietoisiksi hyvinvoinnin palasista! Positive Psychology Practitioner -opinnoissa käytettävän Kukoistuksen kehyksen osa-alueiden oivaltaminen edesauttoi ainakin minun hyvinvointiani huomattavasti.

Maria Ruokokoski puhuu mielellään positiivisen psykologian opintojen annista ja on suositellut koulutusta useille. Suunnitelmissa on ilmoittautua Joyllan tarjoamiin täydennysopintoihin ja syventyä taas tärkeiden teemojen äärelle.

− Koulutuksen anti ei ollut mitään, mitä piti opetella olemaan. Ymmärsin, että kaikki taidot ovat jo minussa, kun vain löydän ne. Tekeminen on työlästä, mutta oleminen helppoa. Niin minulle kävi koulutuksen myötä: aloin elää positiivisen psykologian oppeja.

Maria-Ruokoski-Citymarket-positiivinen-psykologia.jpg

Maria Ruokokoski

Valmistunut Positive Psychology Practitioner -koulutuksesta positiivisen psykologian asiantuntijaksi kesällä 2019.

Koulutus: Tradenomi, LCF Life Coach, NLP Practitioner

Työtehtävät: Kauppias-yrittäjä, LCF Life Coach -kouluttaja, joogaopettaja, meditaatio- ja rentoutusohjaaja

Perhe: Puoliso ja kaksi jo omillaan asuvaa tytärtä

Harrastukset: Jooga, pilates, salilla käynti, mökkeily ja lukeminen

Ydinvahvuudet: Rakkaus, luovuus, huumorintaju, uteliaisuus ja sosiaalinen älykkyys

Teksti: Sarianna Turula
Kuvat: Sami Tuoriniemi

Lue lisää Positive Psychology Practitioner -koulutuksestamme täältä.

Joyllan uutiskirjeen voit tilata tästä.

Comment