”Uskon unelmointiin ja vähän pelottavankin isoista asioista haaveiluun. Kun uskaltaa unelmoida isoja juttuja, voi saavuttaa mitä vain!”

Tämä on tarina unelmista ja rohkeudesta, rakkaudestakin. Niin ja ”sydäntunneista”. Tarinan päähenkilö on luokanopettaja ja ympäristökasvattaja Laura Palander Mänttä-Vilppulasta, Suomen Taidekaupungista.

Laura sai vapaapaikan huhtikuussa alkavaan Positive Psychology Practitioner -koulutukseemme. Samalla kun onnittelemme Lauraa, kiitämme sydämellisesti kaikkia videohakemuksen lähettäjiä.

MINUSTA TULEE OPETTAJA, TIETENKIN!

Kas näin esittelee itsensä onnellinen vapaapaikan saaja:

– Olen pienestä saakka tiennyt, että minusta tulee opettaja. Muuta vaihtoehtoa ei ole koskaan ollutkaan. Olen toiminut koko aikuisikäni opettajana, vuodesta 2000. Tällä hetkellä opetan Vilppulankosken koulussa.

– Perheeseeni kuuluu miehen lisäksi kolme teinipoikaa. Olen siis perheessämme se, joka tuo testosteronihuurujen keskelle glitterpölyä ja ponitarroja. Ei vaan, minä tuon kotiin ennemminkin suppilovahveroita ja nuotion tuoksua. Saan energiaa ulkoilusta ja palaudun metsässä sienestäen tai vaan kuljeskellen.

NUOTION ÄÄRELLÄ EI OLE KOSKAAN KIIRE

Ja tarina jatkuu, 44-vuotiaan Laura Palanderin omin sanoin:

– Sain toimia ensimmäiset opettajavuoteni pikkuisessa Lahden koulu -kyläkoulussa Jämsässä. Rohkea rehtori Sirpa Pajula opetti alaluokkalaisia niin, että he olivat aina ruokailuun saakka kaikki oppitunnit ulkona. Ihailin sitä pedagogista varmuutta, jolla Sirpa luotsasi ryhmäänsä. Haaveilin samasta rohkeudesta ja ulkona opettamisesta.

– Opiskelin työn ohessa ympäristökasvattajaksi. Se antoi minulle varmuutta opettaa ulkona mitä tahansa oppiainetta. Pidänkin tällä hetkellä viidesluokkalaisille ulko-opetuspäiviä aina perjantaisin.

– Sain yhteistyökumppaniksi Puumiehet ry:n, joka rakensi Vilppulankosken rantaan upean ison opetuskodan, jota käytämme säännöllisesti. Nuotion äärellä ei ole koskaan kiire. Siellä on helppo rauhoittua ja jutella. Nuotion sytyttäminen on merkki oppilaille, että nyt saa tuijottaa tulta ja vain hengittää. Kääriytyä vilttiin ja vaikka nukahtaa. Nykymaailman valtava aistiärsyketulva uuvuttaa lapsia. Moni oppilas on lyhyen rentoutushetken aikana torkahtanut nuotion räiskettä kuunnellen, Laura kertoilee.

HYVINVOIVA OPPILAS OPPII PAREMMIN

Laura Palander huomasi nopeasti, että ulko-opetuksen suurin anti ei suinkaan liity tietoihin, vaan johonkin aivan muuhun.

– Ulkona oppilaat toimivat luontevasti ryhmässä – kuuntelevat, auttavat ja kannustavat. Oppilaiden ryhmätyö- ja myötätuntotaidot ovat kasvaneet hurjasti ulkotuntien myötä.

– Sitä mukaa kuin varmuuteni omasta opettajuudesta on kasvanut, olen uskaltanut yhä rohkeammin irrottautua paitsi koulurakennuksesta, myös opettajan oppaista ja tiukoista oppiaineraameista. Olen oivaltanut oppilaiden tarvitsevan paljon muutakin kuin runomittaa tai prosenttilaskuja.

– Oppilaat voivat hyvin ja viihtyvät koulussa, kun he tulevat kunnolla huomatuiksi ja kuulluiksi ja kun he saavat käsitellä mielen päällä olevia asioita. Ja kun oppilaat voivat hyvin, he myös oppivat paremmin.

SYDÄNTUNNIT OVAT TULEVAISUUTTA

Muutama vuosi sitten Laura Palander alkoi pitää omalle luokalleen niin sanottuja ”sydäntunteja”.

– Sydäntunneilla teemme muun muassa tunteiden käsittelyyn, vahvuuksiin, kiitollisuuteen ja arvostukseen liittyviä harjoituksia. Sain jonkin verran perustella ratkaisuani oppilaiden vanhemmille ja työyhteisöllekin, mutta pidin pääni ja sydäntunteja viikoittain.

– Olen nähnyt sydäntuntien positiiviset vaikutukset lapsissa ja itsessänikin. Vakuutuin siitä, että tunne- ja vuorovaikutustaidot tulisi saada virallisesti oppiaineeksi tai ainakin lukujärjestykseen ihan luvan kanssa.

Ja kun rohkeutta ja sinnikkyyttä piisaa, niin muutkin vakuuttuvat.

– Vilppulankosken koulun rehtori Liisa Liinamaa luotti ammattitaitooni ja näki sydäntuntien vaikutukset. Hän lisäsi upean rohkeasti sydäntunnit koulumme jokaisen luokan lukujärjestykseen täksi lukuvuodeksi.

– Koen vahvasti, että sydäntunnit ovat tulevaisuutta. Me tarvitsemme enemmän sydämen viisautta, lämpöä ja lempeyttä itseämme ja muita kohtaan. Myötätuntoa ei voi korvata teknologialla. En vielä tiedä, mikä nimi olisi ”sydäntuntia” parempi, joten sillä mennään.

”Positiivisen psykologian opinnot antavat takuulla minulle lisää rohkeutta pitää sydäntunteja ja tarjota tietämystäni koko koululle, myös aikuisille. Haaveeni on olla peloton unicorn teacher!”, Laura Palander unelmoi.

”Positiivisen psykologian opinnot antavat takuulla minulle lisää rohkeutta pitää sydäntunteja ja tarjota tietämystäni koko koululle, myös aikuisille. Haaveeni on olla peloton unicorn teacher!”, Laura Palander unelmoi.

KIITOS ROHKEILLE JA LUOTTAVILLE REHTOREILLE

– Olen äärimmäisen onnellinen ja kiitollinen siitä, että olen saanut toimia rohkeiden, sosiaalisesti älykkäiden ja ratkaisukeskeisten rehtoreiden kouluissa. Kun opettajalla on tunne, että häneen luotetaan, hän on arvokas ja tekee oikeaa, tärkeää työtä, opettaja uskaltaa kokeilla kaikenlaista. Vahvalla johtajuudella on valtava merkitys opettajien hyvinvointiin ja sitä kautta koko koulun sekä oppilaiden hyvinvointiin.

Rohkeus toden totta toistuu tiuhaan Laura Palanderin puheissa.

– Rohkeus on se vahvuus, jota olen käyttänyt viime vuosina hurjasti. Olen uskaltanut viedä oppilaat ulos historian tunnilla, olen käyttänyt kuudesluokkalaisia avannossa joka perjantai, olen pitänyt läsnäoloharjoituksia oppilaille ennen matematiikan koetta sekä antanut oppilaiden sytyttää nuotiota, jonka äärellä saa luvan kanssa levätä viltin alla.

LISÄÄ ROHKEUTTA POSITIIVISEN PSYKOLOGIAN OPINNOISTA

Huhtikuussa alkavista positiivisen psykologian opinnoista Laura Palander on lievästi ilmaistuna innoissaan.

– Positive Psychology Practitioner -koulutus antaa takuulla minulle lisää rohkeutta pitää sydäntunteja ja tarjota tietämystäni koko koululle, myös aikuisille. Rehtorimme on kaavaillut minulle ensi lukuvuodeksi sydäntuntien ohjaamista useammalle oppilasryhmälle. Jo nyt minulla on paljon harjoituksia ja ideoita. Uskon tulevan koulutuksen vahvistavan tunnetta siitä, että teen oikein seuraamalla sisäistä kompassiani.

– Kompassini ohjaa minua voimakkaasti kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia ulkoilun, unelmoinnin, läsnäolon ja rauhoittumisen keinoin. Haaveilen aikuisten kouluttamisesta, jotta yhä useampi kasvatusalan ammattilainen saisi rohkeutta lähteä omalle hyvinvointimatkalle.

– Myös palautuminen on minua kovasti mietityttävä aihe. Toivoisin voivani tarjota työyhteisölleni palauttavia hetkiä, tietoja ja taitoja oman muutosjoustavuuden lisäämiseen sekä vastoinkäymisten kohtaamiseen. Tahtoisin herätellä meitä kasvatusalan ammattilaisia arvopohdintaan ja ohjata kulkemaan kohti unelmia omat arvot mielessä. Toivon, että jokainen väsynytkin opettaja näkisi ja luottaisi kuormansa alla hyvään tulevaisuuteen ja jaksaisi unelmoida paremmasta huomisesta.

– Elämäntilanteeni on sellainen, että opiskelu sopii juuri nyt erittäin hyvin kuvioihin. Minulla on aikaa, energiaa ja intoa opiskella sekä jakaa oppimaani perheelle, työyhteisölle ja ystävillekin. Opiskelu on yksi mieliharrastuksistani; valmistun pian myös positiivisen pedagogiikan ja laaja-alaisten hyvinvointitaitojen opettajaksi.

RAKKAUS JA UNELMAT KANTAVAT

– Ydinvahvuuteni on rakkaus. Se kantaa niin kotona kuin koulussa. Uskon hyvään ihmiseen ja asioiden järjestymiseen parhain päin. Uskon unelmointiin ja vähän pelottavankin isoista asioista haaveiluun. Kun uskaltaa unelmoida isoja juttuja, voi saavuttaa mitä vain!

– Seuraava pelottavan iso haaveeni on tarjota Mänttä-Vilppulan kaupungille koulutusteni tuomaa tietoa ja taitoa sekä vuosien opettajakokemukseni tuomaa varmuutta. Haluan lähteä työstämään kaupunkimme peruskoululaisille hyvinvoinnin vuosikelloa. Siihen voisi tietenkin jotenkin sisällyttää myös aikuisten hyvinvointia. Kun opettaja voi hyvin, oppilas voi hyvin, Laura Palander muistuttaa lopuksi.

”Olen suuri innostuja, menen aina pää edellä syvään päätyyn. Energiaa saan ulkoilusta”, Laura Palander kertoo.

”Olen suuri innostuja, menen aina pää edellä syvään päätyyn. Energiaa saan ulkoilusta”, Laura Palander kertoo.

VERKKOKOULUTUS ALKAA HUHTIKUUN ALUSSA

Seuraava, järjestyksessään jo neljästoista verkossa toteutettava Positive Psychology Practitioner -koulutus alkaa huhtikuun (2021) alussa. Koulutusalustalle pääsee 1.4. alkaen. Ensimmäinen koko ryhmän verkkotapaaminen on 14.4. Olet sydämellisesti tervetullut mukaan Lauran ja muiden opiskelijoiden huippuporukkaan! Lisätietoja PPP-koulutuksesta saat täältä.

Teksti: Juha Syrjä

Uutiskirjeemme voit tilata tästä.

1 Comment