Moni meistä oudoksuu ja epäilee verkko-opiskelua. Mahtaako netissä opiskeleminen tuottaa läheskään yhtä hyviä tuloksia ja kokemuksia kuin perinteinen lähiopiskelu kasvotusten ja vieretysten? Sopiihan tuota epäillä. Ja toisaalta, niinhän se tuppaa olemaan, että jokin tapa toimii toiselle paremmin kuin jokin toinen.

Tässä tarinassa kerromme nykyaikaisen verkko-opiskelun hyvistä puolista ja kokemuksista. Ja kyllä! Meillä on ehdottomasti niin sanotusti oma lehmä ojassa :) Suurin osa Joyllan Positive Psychology Practitioner -koulutuksista (PPP) tapahtuu verkossa.

MISSÄ JA MILLOIN VAIN

Esimerkiksi 28. tammikuuta alkava, puolivuotinen PPP-koulutus toteutetaan alusta loppuun verkossa. Voit siis opiskella missä ja milloin vain. Kukin koulutuksen kuudesta osa-alueesta koostuu muun muassa videoiduista luennoista (noin 5 - 6 tuntia per osa-alue), positiivisen psykologian harjoituksista, luentomateriaaleista, harjoituskirjasta, kirjallisuuteen tutustumisesta, koulutuskaverityöskentelystä, verkkotapaamisista ja lopputyöstä.

Tapaamme kahdesti kuussa verkossa (noin kaksi tuntia kerrallaan). Verkkotapaamiset sisältävät myös ryhmätöitä. Jos et pääse tapaamiseen, saat myöhemmin tallenteen.

Noin se lyhykäisyydessään sujuu. Tarkempia tietoja PPP-verkkokoulutuksen sisällöstä voit lukea vaikkapa tästä.

HELPPOUS JA TOIMIVUUS YLLÄTTIVÄT

Mutta tässä tulee se tärkein pointti! Mitä tuumaavat Joyllan PPP-koulutuksiin osallistuneet tai parhaillaan osallistuvat itse nimenomaan verkossa tapahtuvasta koulutuksesta?

”Verkko-opiskelun helppous ja toimivuus yllättivät positiivisesti. Se soi mahtavan mahdollisuuden innostavien luentojen toistamiseen. Verkkotapaamiset muiden koulutuksessa olevien kanssa ovat olleet minulle tärkeitä”, kertoo Mari Granholm.

”Mietin alkuun, miten koulutus toimii verkossa, mutta aihe on itselle niin tärkeä, että kaikki sujui oikein hyvin. Koulutuksessa on huomioitu kiitettävästi opiskelijoiden toiveita ja palautteita. Etäopinnot vaativat opiskelijalta omatoimisuutta sekä oman ajankäytön suunnittelua, mutta investointi omaan itseensä kannattaa aina”, kertoo puolestaan Mari Sarajärvi, joka viime syyskuussa päättyneiden PPP-opintojensa jälkeen liittyi itsekin kouluttajaksi Joyllan kasvavaan tiimiin. Hänen tarinansa voit lukea täältä.

YHDESSÄ MONTA OIVALLUSTA

”Verkkokoulutus on sopinut täydellisesti omaan elämäntilanteeseeni, ja opiskelu omatahtisesti äitiyslomalla on tuonut mukavaa virkistystä perhearkeen. Koulutusmateriaalit ovat kätevästi verkossa koko ajan saatavilla. Pystyn kuuntelemaan luentoja hyvin vaunulenkillä ja tekemään tehtäviä vauvan päiväunien aikaan. Vaikka opiskelu tapahtuu verkossa, sitä ei tarvitse tehdä yksin. Koulutuskaveriryhmät ja verkkotapaamiset tuovat elämään uusia, samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä. Keskustelut heidän kanssaan tukevat oppimista. Yhdessä olemme kokeneet monta oivalluksen hetkeä”, Tiia Trogen korostaa. Tiia kertoo PPP-kokemuksistaan myös omassa Positiivinen Kasvatus -blogissaan.

”Olen opiskellut psykologiaa ja erityisesti positiivista psykologiaa työn ohella niin paljon kuin mahdollista. Kuitenkin vasta tämä laajempi Positive Psychology Practitioner -verkkokoulutus toi minulle tarvittavat työkalut ja tiedot omaan työhöni hyvinvoinnin ja liikunnan alalla. Verkkokoulutus on toimiva, sisältää paljon materiaalia ja on vuorovaikutteinen. Kouluttajat ovat ammattitaitoisia ja innostuneita”, Mia Kuusisto kiittelee.

TIIVISTÄ JA LÄHEISTÄ OPISKELUA

Vaikka lukuisat Joyllan positiivisen psykologian opintoihin osallistuneet ovat yksimielisen innostuneita verkko-opiskelun monipuolisista mahdollisuuksista, edelleen verkossa toteutettava koulutus arveluttaa monia. Siihen on monia syitä, joista Mari Granholm nostaa esille yhden merkittävän:

”Vielä muutama vuosi sitten tekniikka oli paljon nykyistä huonompaa. Siksi monilla on huonoja kokemuksia verkko-opiskelusta – joko omakohtaisia tai kaverilta kuultuja.”

”Minun kokemusteni mukaan verkko on ollut aivan älyttömän toimiva systeemi. Verkko-opiskelu mahdollistaa sen, että voi rauhassa syventyä ajan kanssa tiettyihin aihealueisiin. Luentojen toistomahdollisuus oman aikataulun mukaan on tosi hyvä juttu. Joyllan porukka on luonut verkkoon niin avoimen ilmapiirin, että siellä on helppo lähestyä sekä kouluttajia että kanssaopiskelijoita.”

”Verkko-opiskelu on ollut jopa tiiviimpää ja läheisempää kuin moni aiemmin kokemani lähiopetus. Kyllä tässä katsellaan harvinaisen läheltä toistemme kasvoja sohvan pohjalta, mikä sopii mainiosti tällaiselle sosiaaliselle tyypille”, Mari Granholm sanoo.

TARJOLLA MYÖS YHDISTELMÄKOULUTUSTA

Semmoinenkin ajatus saattaa joidenkin mielessä pyöriä, että verkkokoulutus sopii ennen kaikkea kaukana kasvukeskuksista asuville. Siis sellaisille, joille on vähemmän lähiopetusta tarjolla. Toinen ikivanha fraasi peliin ojassa olevan oman lehmän kaveriksi: tämäkään luulo ei välttämättä ole tiedon väärti. Joyllan verkkokoulutuksiin on osallistunut runsain määrin innokkaita ja sitoutuneita opiskelijoita myös esimerkiksi pääkaupunkiseudulta.

Moni valitsee verkko-opinnot voidakseen vapaasti liikkua maailmalla. Kun liikkuvan työn – tai muun reissaamisen – vuoksi on vaikea sitoutua opiskelemaan tiettyinä päivinä tietyssä paikassa, verkkokoulutus on lyömätön vaihtoehto.

Lopuksi mainio vinkki kaikille, jotka tykkäävät sekä lähi- että verkko-opiskelusta. Aloitamme maaliskuussa Helsingin seudun, Tampereen ja Vaasan kesäyliopistojen kanssa PPP-koulutukset, jotka toteutetaan lähiopetuksen ja itsenäisen verkko-opiskelun yhdistelmänä. Yhdistelmäkoulutuksestakin saat lisätietoja PPP-sivultamme.

”Keräämme jatkuvasti palautetta. Yhdistelmäkoulutuskin on syntynyt nimenomaan palautteen ja toiveiden pohjalta. Koulutuksista saamamme palaute ilahduttaa meitä suuresti ja olemme siitä superkiitollisia”, iloitsevat Joyllan perustajat, soveltavan positiivisen psykologian maisterit Netta Lehtonen ja Paulina Piippo.

Teksti: Juha Syrjä, Joyllan viestintätiimi

Comment