Kiinnitä huomiosi kiitollisuuden aiheisiin, jos haluat tuntea olosi rikkaaksi. Kiitettävien asioiden ja näkökulmien määrä lisääntyy kiitollisuutta harjoittaessa. Jos uskot rahan ratkaisevan asian helpommin, niin näin ei näyttäisi olevan. Rahassa kylpeminenkään ei tarkoita sitä, että ihminen tuntisi iloa siitä, mitä hänellä on. Olet varmaan kuullut myös tutkimuksista, jotka osoittavat, että äkkirikastuneen lottovoittajankin onnellisuus on melko pian saamaa vanhaa tasoa. 

Minulle sanotaan silloin tällöin, että olen jo niin kiitollinen, että en voi sitä enempää olla. Jos sinulla on sama tunne, mutta halu tutkailla asiaa, saatat haluta jatkaa lukemista. Kirjoitan myös sinulle, joka epäilet kiitollisuuden tunteen vievän halun saavuttaa unelmiasi.

1. “Olen hyvin kiitollinen ihminen.”

Hieno homma! Jos haluat kuitenkin vielä pohtia asiaa, voit miettiä, onko elämässäsi jokin yksittäinen osa-alue, josta haluat tai voisit tuntea enemmän kiitollisuutta. Sellainen voi olla esimerkiksi työ, keho, ihmissuhteet, elintavat jne. Jotkut ovat saaneet hienoja tuloksia siitä, että ovat kirjoittaneet kiitollisuuspäiväkirjaa tietystä henkilöstä, jonka kanssa heillä on ollut vaikeuksia. 

Todella hyvä syy harjoittaa kiitollisuutta tietoisesti ja säännöllisesti on se, että asioista tulee nopeasti itsestäänselvyyksiä. Niinhän kävi myös aiemmin mainitulle lottovoittajalle. Eräs tutkimukseeni osallistunut oivalsi alkaneensa pitää itsestäänselvyyksinä ja jopa riesoina asioita, joita oli aina elämäänsä halunnut. Näitä olivat muun muassa vaimo, koti ja auto. Kun kannamme mukanamme kiitollisuuden näkökulmaa, voimme todennäköisemmin ylläpitää iloitsevan suhteen elämässä olevaan hyvään.

2. “En voi olla kiitollinen siitä, mitä minulla on, jotta en jämähdä paikoilleni.”

Tutkimusten mukaan sinulla ei ole syytä moiseen huoleen. Tutkimukset osoittavat, että kiitollisuus lisää ihmisten välistä yhteyttä. Hyvät ihmissuhteet ovat melkoinen voimavara myös silloin, kun haluamme saavuttaa asioita, vai mitä? Kiitollisuuden aiheita vuosia päivittäin listannut mediavaikuttaja Oprah Winfrey on muuten kertonut, että tietoisuus siitä, että hän kirjoittaa illalla kiitoksen aiheita ylös, saa hänet innoissaan jopa suunnittelemaan ja tekemään hyviä tekoja. Kiitollisuuden tuoma ilo ja runsauden tunne antavat voimaa mennä eteenpäin. Kun ajattelet jaksamistasi, niin mielesi ja kehosi palvelevat sinua varmasti uskollisemmin, luovemmin ja pidempään, kun sinulla on runsaasti myönteisiä tunteita.

Kiitollisuus ja ilo liittyvät vahvasti yhteen. Ilo lisää leikkiä, luovuutta ja yhteistyön mahdollisuuksia.

Kiitollisuus ja ilo liittyvät vahvasti yhteen. Ilo lisää leikkiä, luovuutta ja yhteistyön mahdollisuuksia.

Miten kiitollisuutta voi harjoittaa? Yksi tapa on listata kiitoksen aiheita. Voit kirjoittaa vaikka viisi aihetta päivässä kahdesta neljään viikkoon ja tehdä sitten omat johtopäätöksesi tulosten sekä jatkon suhteen.

Ilolla,
Lenita

P.S. Mainitsen varmuuden vuoksi vielä, että en halua tällä artikkelilla vähätellä köyhyyden merkitystä. Vaikka raha ei tee onnelliseksi, köyhyyden tiedetään olevan yhteydessä pahoinvointiin monella tavalla.

Lyhyt esittelyni: Nimeni on Lenita Lehtonen ja olen mukana Joyllan tiimissä. Minulla on pitkä tausta viestintäalalla. Koulutukseltani olen terveystieteiden maisteri ja pro gradu -työssäni tutkin kiitollisuuden harjoittamista itsehoitomenetelmänä.

2 Comments