Ammattiurheilija Titta Keinänen kannustaa jokaista urheilijaa ja urheiluvalmentajaa käymään Joyllan Positive Psychology Practitioner™ -koulutuksen.

Suuria tunteita. Voittoja ja epäonnistumisia. Ilon ja pettymyksen kyyneliä.

− Sitä on huippu-urheilu. Lisäksi paineen tuntua luovat muun muassa muiden odotukset, omat odotukset ja häviämisen pelko. Urheilumaailma on melko karu, pohtii Suomen ainoa karaten ammattiurheilija Titta Keinänen.

Suurten tunteiden maailmaan Titta toivoi tuekseen lisää henkisiä voimavaroja ja keinoja tunteiden käsittelyyn. Siinä auttoi Joyllan Positive Psychology Practitioner™ -koulutus.

− Etsin koulutusta, jota voisi suorittaa omaan tahtiin täysin etänä. Löysin Joyllan koulutuksen ja aiheet resonoivat minussa heti! Uppouduin teemoihin luentojen kautta milloin kävelyllä ja milloin lentokentällä.

Suoritustapa verkossa oli Titalle toimiva. Joka toinen viikko hän tapasi pienryhmän kanssa linjoilla ja joka toinen viikko oli koko ryhmän työpaja verkossa.

− Keskustelut ryhmän kesken olivat todella rikkaita, kun koulutukseen osallistui niin monentaustaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä ympäri Suomen. Vaikka koulutus oli täysin etänä, meille syntyi hyvä yhteisö ja luottamuksen ilmapiiri. Yllätyin, miten vaivattomasti se kävikään!

Titalla on takanaan parturi-kampaajan ja yhteisöpedagogin koulutukset. Karate on kuitenkin ollut ”ykkösprioriteetti” jo kymmenen vuotta.

− Olen tehnyt kaikki valintani siten, että voin urheilla ja tähdätä aina vain paremmaksi karatessa. Minusta tuli ammattiurheilija 24-vuotiaana vuonna 2018.

Titta asuu toista vuotta Teneriffalla, jonne hän muutti valmentajan vaihdoksen myötä. Ammattilaiseksi nyt 29-vuotiaan urheilijan valmensi oma isä.

− Oli tietysti iso päätös muuttaa Suomesta ja kokeilla siipiä ammattilaisena. Se oli riskikin, että kuinka löydän paikkani ja miten pärjään. Tein kuitenkin rohkean valinnan ja muutin maailmalle, priorisoin nyt urheilu-urani muun edelle.

”Joyllan koulutus ja sen aiheet resonoivat minussa heti”, kiittelee muun muassa EM-pronssia voittanut huippukarateka Titta Keinänen.

KONKREETTISIA KEINOJA ARKEEN

Titta on työskennellyt aiemmin urheilupsykologin kanssa, ja Joyllan koulutuksen teemoissa oli osittain tuttujakin teemoja.

− Luonteenvahvuuksiin olin perehtynyt, mutta nyt opin niistäkin paljon lisää. Rehellisyys, empatia ja kiitollisuus ydinvahvuuksissa yllättivät, mutta tunnistan itseni.

– Itsetuntemukseni kasvoi merkittävästi tällä syväluotaavalla ja hyvää tekevällä matkalla. Ymmärsin, mitkä tekijät vaikuttavat kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Pääsin sen äärelle, kuka olen ja miksi olen. Koulutus sysäsi liikkeelle paljon omia ajatus- ja kasvuprosesseja.

Titta kertoo oppiprosessin jatkuvan, vaikka kädessä on jo Positive Psychology Practitioner -todistus. Omiko hän jotain konkreettisia hyvinvoinnin edistämisen keinoja arkeensa?

− Mindfulness ja hengitysharjoitteet ovat nyt viikoittaisia. Mieli käy usein kierroksilla treeneissä ja ennen kisoja. Minun on ollut vaikea rauhoittua ja keskittyä. Koulutuksessa perehdyttiin mindfulnessin hyötyihin ja harjoituksiin sekä siihen, kuinka tietoisessa läsnäolossa voi kehittyä. Se oppi oli minulle tärkeä, ja se on auttanut rauhoittamaan mieleni ja keskittymään hetkeen niin kehässä kuin kehän ulkopuolella.

Titta Keinänen uskoo, että kukoistava urheilija pystyy myös parempiin urheilusuorituksiin. Hän toivoo, että valmennuksessa hyödynnettäisiin yhä enemmän positiivisen psykologian työkaluja.

ITSEMYÖTÄTUNTO OLI SUURIN OPPI

Titan suurin tavoite huippu-urheilijana on etsiä omia rajojaan. Tietysti myös arvokisamitalit siintävät jo kahden voitetun lisäksi päämäärissä, mutta tärkeintä Titan mukaan on ”nauttia matkasta ja arjen tekemisestä”.

− Täytyy osata huomioida pieniä onnistumisia ja kehittymistä, vaikka se on välillä vaikeaa. Suorituksissa ja tekniikassa keskitytään pienten asioiden korjaamiseen, hiomiseen ja kehittämiseen. Sitä on helposti armoton itselle ja tuntuu, ettei mikään riitä. On vaikea muistaa, että jotain sentään jo osaankin ja olen päässyt jo näin pitkälle. Itsemyötätunto oli yksi minulle tärkeimmistä aiheista Joyllan koulutuksessa.

Titta kuvaa, kuinka itsemyötätunnon avulla hän osaa nyt helpommin nousta epäonnistumisten jälkeen ja päästää irti ankaruuden ja ahdistuksen kehästä.

− Mieleeni tulevat rankat vuodet Tokion olympialaisten alla. Minua kutsuttiin Suomen karaten olympiatoivoksi, ja treenasin kolme vuotta olympialaisia varten. Paineet olivat kovat ja niin oli kilpailun tasokin. Tipahdin karsintakisoissa enkä päässyt Tokioon.

– Pettymys oli valtava, ja lisäksi olin henkisesti aivan puhki. Olin toisaalta onnellinen, että prosessi oli ohi, mutta toisaalta olin pettynyt itseeni. Toipuessa ja motivaation löytämisessä uudelleen meni pitkä aika. Olisivatpa minulla silloin olleet positiivisen psykologian opit käytössäni.

Titta tietää, että urheilijat kamppailevat myös menestyksen ja omanarvontunteensa kanssa.

− Onko minun arvoni yhtä kuin minun tulokseni? Miksi teen tätä ja mistä arvoni määrittyy? Ymmärrän, että menestys ei määrittele minua ihmisenä, mutta se määrittää mahdollisuuteni elättää itseni ammattilaisena Olympiakomitean tukemana. Pohdimme koulutuksessa arvojamme ja oivalsin taas lisää itsestäni.

URHEILUMAAILMA TARVITSEE POSITIIVISTA PSYKOLOGIAA

Huippu-urheilijoiden henkinen kuorma on raskas. Onneksi myös urheilijoiden mentaalivalmennukseen satsataan nykyään enemmän.

− Henkisten voimavarojen tärkeyttä on alettu korostaa. Karatessa valmentajina toimii kuitenkin usein entisiä harrastajia, joiden tietotaito ja ymmärrys mentaalivalmennuksesta on vielä olematonta. Urheilijoista saataisiin paljon enemmän potentiaalia irti, jos valmennuksessa hyödynnettäisiin positiivisen psykologian työkaluja. Uskon, että kukoistava urheilija pystyy myös parempiin urheilusuorituksiin.

PPP-koulutuksen ”pureskelu” jatkuu edelleen, mutta yhdestä asiasta Titta on varma:

− Tästä on jo nyt ollut minulle niin paljon hyötyä, puhumattakaan siitä, miten tulen varmasti hyötymään koulutuksesta urheilu-urani jälkeen. En tiedä vielä, mitä teen kilpailemisen lopetettuani, mutta toivottavasti voisin viedä Joyllalta saamaani oppia eteenpäin nuorille ja tuleville karatekoille. Tarve positiivisen psykologian tiedolle on urheilumaailmassa suuri!

Titta Keinänen

Valmistui Positive Psychology Practitioner™ -koulutuksesta positiivisen psykologian asiantuntijaksi keväällä 2023.

Koulutus: yhteisöpedagogi, Positive Psychology Practitioner

Työtehtävät: ammattiurheilija

Perhe: neljä veljeä ja maailman parhaat äiti ja iskä 

Harrastukset: kävelyretket luonnossa ja äänikirjat

Ydinvahvuudet: rehellisyys, empatia ja kiitollisuus

Teksti: Sarianna Turula

Katseluvinkki. Katso Instagramista Titta Keinäsen ja Joyllan toisen perustajan Netta Lehtosen Kilpaurheilu ja positiivinen psykologia -tarinatuokion tallenne. Instagram-liven tallenne löytyy suoraan tästä.

Lue lisää Positive Psychology Practitioner -koulutuksestamme täältä.

Joyllan uutiskirjeen voit tilata tästä.

Comment