HYVÄÄ JOULUAATTOA!

Kiitoskirjeestä, vahvuusbongailusta, kalatarinoista, positiivisesta palautteesta, arvojen pohtimisesta sekä Joyllan päätonttujen Netta Lehtosen ja Paulina Piipon vinkeistä on nyt vihdoin tultu jouluaattoon. On aika siirtyä kukoistuksen kehyksen kahteen viimeiseen teemaan: aikaansaamiseen ja elinvoimaisuuteen.

ITSEMYÖTÄTUNTOA JA ITSEMYÖTÄINTOA

Aikaansaamisen osa-alueeseen liittyen haluamme nostaa esille itsemyötätunnon tärkeyden. Se on todella ajankohtainen teema ja taito myös näin joulun aikaan. Joulusta saattaa nauttia kummasti enemmän, kun muistaa omien rajojensa tärkeyden ja kunnioittamisen. Viime blogipostauksessa pohdimme, kuinka arvot voivat auttaa sinua luomaan rajoja. Myös tuunaamamme Paras mahdollinen joulu -harjoituksen avulla voit mielikuvien kautta pohtia, millainen on sellainen joulu, josta sinä pystyt nauttimaan täysin rinnoin.

"Jos esimerkiksi terveys on yksi tärkeimmistä arvoistani, niin voin hyvällä omallatunnolla olla siivoamatta jokaista kaappia ja arvostaa kävelylenkkiä ja unta sen sijaan. Ja sitten muistuttaa itseäni siitä, että toimin arvojeni mukaan ja pidän huolta hyvinvoinnistani", Netta pohtii.

"On hyvä pitää mielessä armollisuus itseään kohtaan, eikä vaatia itseltään ihan liikaa. Helposti saattaa jäädä kiinni kaikkeen siihen, mitä ei ole tullut tehtyä: että voi kun en nyt sitä porkkanalaatikkoakaan ehtinyt tekemään enkä kerinnyt sitä, tätä ja tota. Huomion voi kiinnittää myös niihin hyviin puoliin ja olla armollinen itselleen", Paulina muistuttaa.

"Ei sitä luultavasti hyvälle ystävällekään alkaisi huomautella kaikista epäonnistumisista ja siitä, mitä hän ei saanut aikaiseksi. Hyvä jos edes huomaisi, että jokin mukamas niin tärkeä asia on unohtunut. Jos sinä et ole itsesi läheisin ystävä, niin kuka sitten?" Netta lisää.

Itsemyötätunnon lisäksi suosittelemme harjoittamaan myös itsemyötäintoa. Sillä tarkoitamme lupaa antautua nauttimaan sekä innostumaan hyvistä hetkistä ja onnistumisista. Vaikka kaikki ei olisi elämässä tällä hetkellä juuri niin kuin toivoisi, ei niistä hyvin olevista asioista kannata olla iloitsematta.

"Ja tietysti myös myötäinto muita kohtaan tekee joulunajasta entistä ihanampaa! Mikäs sen parempaa kuin innostua ja iloita yhdessä rakkaiden kanssa?" Netta kysyy.

RAUHOITU JA RENTOUDU

Moni meistä kokee joskus joulun hieman stressaavaksi ajaksi. Itse asiassa myös tutkimusten mukaan joulunaika saattaa esimerkiksi nostaa sydämensykettä liiallisen korkeaksi. Kuten tiedämme, stressi vaikuttaa sekä mieleen että kehoon. Jos haluamme ennaltaehkäistä ja lievittää stressiä silti myös joulusta nauttien, on tärkeää satsata elinvoimaisuuteen.

"Tietoisen läsnäolon ja mindfulnessin merkitys nousee tässäkin aiheessa esiin. Esimerkiksi lyhyillä hengitysharjoituksilla voimme rauhoittaa sekä kehoa että mieltä. Läsnäolo vahvistaa myös yhteenkuuluvuuden hetkiä rakkaiden parissa", Paulina painottaa.

"Joulu on ihanaa rauhoittumisen ja löhöilyn aikaa. Näin itse tuossa Paras mahdollinen joulu -harjoituksessa paljon ruokaa, joululeffoja ja rentoutumista villasukat jalassa. Mutta arvoja ja hyvinvointia pohtiessani mieleeni tulivat myös esimerkiksi jouluiset kävelyt jouluvaloja ja mahdollisesti lunta ihastellessa", Netta kertoo.

"Meillä on tapana käydä hiihtämässä porukalla Lapin kauniissa luonnossa. Ja tästä tulikin mieleeni palautumisen tärkeys: on hyvä antaa itselleen lupa ottaa jouluna vähän rennommin. Ja jos esimerkiksi haluaa urheilla, niin ehkä tehdä sitä vähän rauhallisemmin. Urheilukin on yksi keino, jonka avulla voimme palautua ja lievittää stressiä, jos se on palauttavaa ja rauhallista", Paulina lisää.

IRTI JOULUN SUORITTAMISESTA

Liikunnan lisäksi uni on yksi tärkeimmistä asioista kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja palautumisen kannalta. Kun tarkastelee itseään ja toimintaansa rehellisesti, saattaa huomata helposti ylisuorittavansa myös joulua. Voi olla, että leipominen tai siivous viekin osan yöunista. Tällöin on hyvä palauttaa itsensä sen äärelle, mitä joulu oikeastaan itselle merkitsee ja muistaa olla itselleen armollinen: riittävät unet ja rentoutuminen ovat hyvinvoinnin ja joulun kannalta tärkeämpää kuin se, onko jouluverhot silitetty. Anna siis itsellesi lupa rentoutua ja nauttia.

Lahjavinkki 1:

Vietät itsesi kanssa eniten aikaa tässä elämässä. Silti me unohdamme helposti itsemme kiittämisen ja hemmottelun myös joulunaikaan. Miten voisit siis hemmotella itseäsi tänä jouluna? Mieti, mikä saa sinut hyvälle tuulelle ja rentoutumaan. Ota edes pieni hetki itsellesi joulutohinan keskellä tai järjestä itsellesi aikaa joulun jälkeen. Jotta toteuttaisit itsesi hemmottelun, kirjoita itsellesi lahjakortti ja halutessasi merkitse tämä jo kalenteriinkin.

Lahjavinkki 2:

Tee koko porukalle terveellinen, mutta herkullinen aamiainen joko jouluna tai hieman joulun jälkeen. Löydät netistä paljon ohjeita jouluisiin smoothieihin, herkkuleipiin sekä banaanilettuihin. Lisäksi tai vaihtoehtoisesti voit koota porukan yhteen harrastamaan jotain helppoa arkiliikuntaa tai vaikka hiihtolenkille. Jos porukallanne ei ole tapana antaa jouluna erityisemmin lahjoja, aktiviteettien keksiminen on loistava idea osoittaa välittämistään ja nauttia yhteisestä ajasta.


JOULUNVIETTOON SIIRTYMINEN

Olemme nyt käyneet joulublogissamme läpi kaikki kukoistuksen teemat: myönteisyyden, uppoutumisen, ihmissuhteet, merkityksen sekä nyt viimeiseksi aikaansaamisen ja elinvoimaisuuden. Voit halutessasi palata vielä aikaisempiin teksteihin, muistuttaa itseäsi kunkin teeman tärkeydestä ja sitten voisikin alkaa keskittyä olennaiseen.

Nyt on aika hiljentyä joulunviettoon ja olla läsnä. Hyvänä ohjenuorana toimii pieni rimpsu: kiitä, kehu ja kuuntele.

Lämpöä, iloa ja valoa jouluusi!

Ilolla toivottaen,

Joyllan tiimi


Comment